Concedii medicale, situatie financiarã dificilã, starea precarã a unitãtilor miniere, închiderea unitãtilor miniere si lipsa stocurilor de cãrbune. Sunt doar câteva din dificultãtile cu care se confruntã Complexul Energetic Hunedoara. sãptãmâna trecutã, conducerea Complexului Energetic Hunedoara a fost audiatã în comisia de anchetã a ANRE. Viorel Stancu, directorul general al CEH i-a fãcut lui Iulian Iancu, presedintele comisiei de anchetã, o radiografie a societãtii.
“Suntem într-o situatie financiarã si economicã extrem de dificilã. La finele anului 2015, în data de 28 decembrie, Consiliul de administratie a hotãrât intrarea în insolventã, am depus cerere de intrare în insolventã în data de 29 decembrie 2015 si am intrat în insolventã în data de 7 ianuarie 2016. Pe fondul unor actiuni în instantã, desi nu ne-am redresat economic, am iesit din insolventã în mai 2016, am reintrat în iunie 2016, am iesit, din nou din insolventã în noiembrie 2016. Perioade extrem de complicate pentru Complexul Energetic Hunedoara având în vedere executãrile silite pe conturile societãtii. Mai suntem în viatã pentru cã s-a gãsit o reglementare în Legea 85 prin care judecãtorul sindic poate dispune suspendarea executãrilor silite pânã la judecarea procesului. În momentul de fatã sunt douã cereri de insolventã, o cerere de insolventã a noastrã, a CEH, si o cerere de insolventã a creditorilor, ambele suspendate, fiind pe rol un recurs al unui sindicat din Valea Jiului, la Înalta Curte cu termen de judecatã 16 ianuarie 2018”, a spus în prezentarea sa Viorel Stancu, directorul general al CEH.
CEH are sume de bani blocate în conturi din cauza executãrilor silite. Asta i-a asigurat societãtii supravietuirea în aceastã perioadã.
“În perioada aceasta avem niste sume de bani blocate în conturi, de executorii judecãtoresti, dar nu ne-au mai fost executate conturile, asa cã am putut supravietui. Conform hotãrârii de Guvern pentru trecerea iernii 2016-2017, Complexul Energetic Hunedoara trebuia sã aibã un stoc de 160.000 de tone de cãrbune. Nu s-a mai ajuns la contractarea acestei cantitãti care nu putea fi acoperitã din productia internã, prin hotãrârea administratorului special si a administratorului judiciar care era în acea perioadã si s-a suplimentat timpul de lucru al minerilor din Valea Jiului la maximul posibil admis de Codul Muncii si s-au asigurat stocuri care au dus la trecerea iernii cu mari greutãti si spre deosebire de colegii de la Oltenia, având în vedere situatia noastrã financiarã am profitat de momentul respectiv si am cerut maximul de pret pe care îl puteam cere. La noi stocurile erau în anumite momente, de pe o zi pe alta. Nu am reusit sã cumpãrãm din altã sursã cãrbune, numai din productie internã. Mineritul este în declin, fatã de acum câtiva ani de zile, suntem 10% din minerii care eram acum câtiva ani de zile, minele sunt pe program de închidere, nu au fost bani pentru absolut nicio investitie majorã în ultimii 10-12 ani de zile, utilaje extrem de îmbãtrânite la limita de a le tine în functiune, cu probleme majore, cu personal îmbãtrânit, media de vârstã a minerilor din Valea Jiului este de 43 de ani, majoritatea având peste 20 de ani de activitate subteranã, cu probleme grave de sãnãtate. Într-o societate normalã, media concediilor medicale se situeazã sub 2%, la noi este peste 10%, problemele de sãnãtate provenind de la microclimatul din subteran care este nociv pentru sãnãtatea minerilor. Neavând o nouã generatie care sã vinã sã preia, îti desfãsori activitatea tot mai greu”, a mai spus Stancu.
În iarna anului trecut, când preturile pe piata de energie au explodat, Complexul Energetic Hunedoara a vândut energie la pret maxim.
„Au fost momente când am vândut pe piata de echilibrare si am fost solicitati de DEN. Au fost preturi si de 600 de lei în unele zile, cam acesta a fost pretul maxim, de 700 lei, pe piata de echilibrare. Am vândut întotdeauna pe PZU la pretul de închidere a pietei o cantitate minimã astfel încât sã asigurãm energia termicã în Petrosani si Deva, iar în rest am rãspuns solicitãrii Dispecerului National, am functionat cu douã grupuri la Mintia si cu grupul de la Paroseni, pe perioade de circa o sãptãmânã – o sãptãmânã jumãtate, în luna ianuarie. Apoi am mers cu un singur cazan pentru refacerea stocurilor, am încercat sã nu rãmânem fãrã combustibil. Din august am vândut cu un pret de 350-400 lei, pe piata de echilibrare, pe perioade scurte, de câteva zile. Am pornit cel de-al doilea cazan de la grupul care functiona”, Isai Mihai – sef serviciu ofertare CEH.
Monika BACIU