Octombrie – lunã neagrã pentru Valea Jiului. Valea Jiului este din nou în doliu. Luna a început cu accidentul de la mina Lupeni. Doi oameni au murit în surparea de la mina Lupeni, din data de 5 octombrie 2017. Cercul victimelor aurului negru a fost închis de mina Uricani.
Luni dimineatã telefonul anunta încã o tragedie în subteran. La Mina Uricani s-a produs o explozie. Patru mineri au fost prinsi în deflagratie.
Trei dintre ei au reusit sã se salveze, unul a murit. Cei trei care au reusit sã se salveze au ajuns la spital cu rãni grave. Starea lor este incertã. Minerii sunt trimisi la Bucuresti, la marile spitale de urgentã. Un cãrbune prea scump. Asta se aude de fiecare datã.
Da, este un cãrbune prea scump. Minerii plãtesc cu propria lor viatã pentru exploatarea cãrbunelui. Este un pret incomensurabil.
Octombrie 2017 a fost o lunã neagrã, lunã de doliu pentru Valea Jiului. Minele din Valea Jiului îsi cer tributul. Minerii mor pe altarul aurului negru. Spatiul public este invadat, din nou, de supozitii si promisiuni.
“Prima prãbusire a fost la mina Lupeni, parte a Complexului Energetic Hunedoara. Acolo s-a reusit ca o serie de echipamente sã se achizitioneze în aceastã perioadã sI sunt verificãri ale ITM sI ale Parchetului. Legat de SNIM nu au fost astfel de verificãri (amãnuntite-n.r.) pentru cã nu au fost accidente de muncã. Procedurile de securitate au fost. Nu s-a pus problema ca oamenii sã nu intre în conditii de securitate. Nu au fost necesare aceste verificãri suplimentare. Acolo unde se fac lucrãri de închidere de mine nu se fac lucrãri specifice mineritului, asa cum sunt cele de la Lupeni. Nu sunt lucrãri similare. Erau lucrãri de îndiguire, de închidere, nu erau lucrãri de exploatare”,  a spus ministrul Energiei, Toma Petcu.
Oficialii Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului nu stiu încã de la ce s-a produs explozia.
“Nu ne putem da seama ce s-a putut întâmpla pentru cã lucrarea este sãpatã în steril, cât priveste energia electricã în zona respectivã nu existã asa cã este o enigmã si pentru noi sã vedem care este sursa sau ce s-a întâmplat”,  a declarat Petre Drãgoescu, director tehnic în cadrul SNIMVJ.
Închid mina din cauza incompetentei statului?
Mina Uricani, parte a Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului a fost inclusã pe un program de închidere. Ministrul Energiei spune cã motivele care au stat la baza deciziei sunt cele legate de securitatea în muncã, dupã ce în accidentul din 5 februarie 2011, cinci mineri si-au pierdut viata.
“În 2012 s-a luat decizia de a se închide aceastã minã (Uricani-n.r.) si s-a fãcut toatã corespondenta cu Comisia Europeanã, s-au fãcut toate hotãrârile de Guvern. Si a faptului cã nu era viabilã, dar si a securitãtii si sigurantei în exploatare, s-a luat decizia de a închide mina Uricani”, a mai spus ministrul. Dacã unitãtile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt precum o bombã cu ceas, la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului situatia este mai bunã. Deficientele constatate de inspectorii de muncã nu au fost la fel de grave, ca la CEH. La SNIMVJ nu a fost aplicatã nicio amendã.
“Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului. Controale de fond: 12. Controale tematice: 5. Total: 17. Mãsuri dispuse: 47. Mãsuri verificate: 49. Sanctiuni: 47. Avertismente: 47”, aratã un rãspuns al ITM Hunedoara.
Deficientele de la SNIM nu au fost într-atât de grave, încât sã fie aplicate amenzi. Scopul principal al activitãtii Societãti Nationale de Închideri Mine Valea Jiului – S.A. este producerea cantitãtii de huilã energeticã preconizatã pânã la epuizarea rezervelor deschise în vederea asigurãrii unei lichidãri organizate a activitãtii, în conditii de legalitate si pentru atenuarea consecintelor sociale si regionale ale închiderii.  
Mina Uricani trebuie sã îsi înceteze activitatea de exploatare la finalul acestui an.
Monika BACIU