URUMP, UMIROM  si apoi Gerom sunt doar 3 dintre ultimele nume pe care le-a avut cândva  cea mai mare uzinã de  productie a utilajelor  miniere din Petrosani.  Constructia este acum  pusã la pãmânt, iar din „cenusa imperiului” se pare cã va renaste un magazin de amenajãri interioare si materiale de constructii.
În aceste zile, a început demolarea halelor, în care cândva se turna otel, erau  construiti stâlpii de sustinere din minele Vãii Jiului, care acum sunt importati din Polonia. Degradarea s-a produs lent si, în ultimii ani, firma care a  preluat acest colos industrial falimentat, a recuperat fierul vechi, acum fiind la faza la care demoleazã clãdirile.
Gerom International a cerut intrarea în insolventã în 2016 si de fapt este continuatoarea vechii uzine de utilaj minier UMIROM Petrosani, însã, a pierit sub presiuni exercitate atât din exterior, cât si din interior.  Clãdirile din curtea institutiei s-au nãruit în ultimele zile si asta, în conditiile în care aici urma chiar sã fie amenajat un muzeu al Coloanei Infinitului, aici fiind locul în care Marele Constantin Brâncusi a turnat piesele ce compun Coloana.   Lichidarea firmei a început prin 2015, când au fost  scoase la vânzare tractoare nefunctionale, cuptoare, motoare, masini, utilaje folosite în procesul de productie, diverse rezervoare supraterane sau chiar fier vechi. La finele anului 1999, SC UMIROM SA avea datorii de 67,952 miliarde de lei, la un capital social de 45 miliarde  de lei.  FPS a decis sã o vândã, iar fabrica a fost cumpãratã în anul 2000 de fostul prefect  PSD al judetului, Aurelian Serafinceanu, pentru 7, 9  miliarde lei vechi, pe care i-ar fi plãtit în transe, cu gândul de a redresa societatea, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Din cauza debitelor foarte mari cãtre stat, în anul 2004 a fost instituit sechestru asigurãtor pe bunurile mobile si imobile ale uzinei, care au fost apoi scoase la licitatie. Firma a intrat pe rând în reorganizare, în lichidare, în faliment, iar apoi a dispãrut, pentru cã la finele anului 2011, primãria din Petrosani a emis autorizatia de demolare. În aceste zile, constructiile sunt rase de pe pãmânt.
Diana Mitrache