La Bursã, ca la pontaj

Au cãutat sã se treacã pe listele de luat în evidentã ale Agentiei Locale de Ocupare a Fortei de Muncã. Vorbim despre o mânã de someri, majoritatea tineri, care au fãcut coadã, nu la vreun angajator, ci la operatorul de la agentia de ocupare, care îi lua în evidente.
Asta, pentru cã au fost chemati mai mult cu forta. „Mã trec pe listã, doar. Nu am gãsit de lucru”, asta au sustinut fiecare dintre cei  care au ajuns la bursã si sunt tineri absolventi.
De altfel, statisticile AJOFM Hunedoara aratã cã, la bursa de vineri, s-au prezentat sute de absolventi, numai la agentia din Petrosani fiind luati în  evidentã cam 50 de tineri, care au bifat doar prezenta. Niciodatã bursele locale nu au fost pe plac somerilor si poate nici oferta nu a fost una avantajoasã, însã, de aceastã datã, angajatorii  au oferit si posturi pentru calificati.
„Avem un numãr destul de mare de angajatori, care cautã personal. Dar avem un numãr relativ redus de someri si ce este si mai dureros este cã  au venit la bursã pentru cã au fost chemati de noi. Am avut locuri de muncã de la muncitori necalificati, la ingineri, paleta fiind largã. Dezinteresul nu  mi-l pot explica, decât prin faptul cã, probabil, au alte surse de venit. Pentru cã indemnizatiile pe care noi le plãtim sunt mici. Ori muncesc la negru, ori nu stiu, dar este dureros sã vezi numãr mare de angajatori care cautã personal si ei sunt dezinteresati”, spunea vineri Iudith Babtan, sefa ALOFM Petrosani. Din pãcate, la bursã, în Petrosani, au fost selectati doar 5 someri, care urmeazã sã se prezinte la angajator si, cel mai probabil, sã dea o probã de lucru. De altfel, acestia au ales posturi de vânzãtori, ori au optat pentru cel de inginer electromecanic, bursa fiind catalogatã drept una slabã. Asta, pentru cã din maxim 60 de someri care au participat la aceastã editie, au fost selectati doar 5. În judetul Hunedoara, au fost selectati 46 absolventi în vederea încadrãrii si au fost încadrati în muncã  18 absolventi, dintre care  5 absolventi cu studii  superioare. AJOFM Hunedoara a  contactat un numãr de  168 de angajatori care sã vinã la bursa de vineri,  dar doar 63 au participat efectiv la bursã, care au oferit 303 posturi, numai la Petrosani fiindu-le oferite somerilor 43 de joburi.
Diana Mitrache

2 comentarii la „La Bursã, ca la pontaj

 • 23 octombrie 2017 la 09:31
  Permalink

  Bla, bal, la, la AJOFM
  Nu tampitilor de la AJOFM, se munceste in draci la negru pe salarii de mizerie cate 12-15 ore pe zi in Valea jiului. Ca si negrii pe plantatie sunt exploatati astia mici !
  Majoritatea este forta de munca tanara necalificata, necunoscatoare ale dreptului angajatului, care este rotita de ” tot felul de asa zisi agajatori”, tot la 2-3 luni odata, pentru a nu plati taxe impozite si toate cele necesare unui angajat cu acte in regula, iar o parte din forta calificata care munceste pe salarii adevarate, nu pe bani de seminte, este plecata peste hotare la munca pe 1200-1800 Euro pe luna. iar o alta parte destul de importanta este in imprastiata in tara, prin tot felul de firme de cablaje auto si componente auto, care au devenit peste noapte singui angajatori „mai seriosi” cu acte in regula, pe perioada determinata sau nedeterminata.
  Asta este situatia reala tampitilor de la AJOFM, pe care o cunoasteti foarte bine.

  Răspunde
  • 23 octombrie 2017 la 11:25
   Permalink

   Ai dreptate,este jale ce se intampla,am ajuns o tara de sclavi nici nu mai vorbesc de Valea Jiului.Toti se lupta pentru niste posturi la cablaje platite asa cum sunt platite si unde angajatii sunt tratati asa cum sunt tratati.Iar autoritatile si presa traiesc intr-un univers paralel.Il auzeam si pe Ionut Dragotesc cum spunea ca este vina angajatilor ca nu stau,serios Ionut?chiar asa a ajuns si jurnalismul?

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.