Locuitorii din satele conexe ale municipiului Petrosani, Dâlja Mare si Dâlja Micã vor circula pe un drum cu asfalt.  Consilierii locali de la Petrosani au aprobat douã proiecte de hotãrâre aferente acestei investitii, a cãrei valoare este de peste 6,4  milioane de lei. Pânã în data de 30 octombrie, autoritãtile locale de la Petrosani trebuie sã depunã la Ministerul Dezvoltãrii documentatia necesarã încheierii contractelor de finantare.
“Obiectivul de investitii “Modernizare drum comunal DC 66A: Petrosani-Dâlja Micã-Dâlja Mare, L=5345 m, municipiul Petrosani, judetul Hunedoara” a fost propus Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice pentru finantare din Programul national de dezvoltare localã (…). Documentatia completã necesarã încheierii contractelor de finantare se va depune la Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice si Fondurilor Europene pânã cel târziu la data de 30.10.2017. Drumul tratat în documentatie începe de la intersectia cu str. Stadionului în partea de sud a localitãtii Petrosani si asigurã legãtura cu localitãtile Dâlja Mare si Dâlja Micã.  Lungimea de drum care face obiectul prezentei documentatii este de 5245 m. Structura rutierã actualã este formatã din straturi de balast si piatrã spartã care prezintã defectiuni specifice drumurilor pietruite, sub formã de gropi, denivelãri si fãgase, fapt care împiedicã desfãsurarea normalã a circulatiei si conduce la generarea de praf pe timp uscat, respectiv de noroi pe timp umed”, aratã în proiectul de hotãrâre prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici aferenti investitiei O parte din suma aferentã acestui proiect este suportatã de Primãria Petrosani.

Putin peste 220.000  de lei este cofinantarea administratiei locale.
“Din valoarea totalã a lucrãrilor prin Programul National de Dezvoltare Localã, de la bugetul statului s-a aprobat suma de 6.467.828,50 lei, diferenta reprezentând cheltuieli care nu se finanteazã de la bugetul de stat prin PNDL. Valoarea cofinantãrii de la bugetul local pentru obiectivul de investitii “Modernizare drum comunal DC 66A: Petrosani-Dâlja Micã-Dâlja Mare, L=5345 m, municipiul Petrosani, judetul Hunedoara”, este de 229.880,83 lei (incluisiv TVA)”, aratã în proiectul de hotãrâre în care s-a aprobat finantarea de la bugetul local a categoriilor de cheltuieli care nu se finanteazã de la bugetul de stat prin PNDL. Cheltuieli pentru obtinerea si amenajarea terenului, studii de  fezabilitate/documentatia de avizare a lucrãrilor de interventii, studiile de teren, studiile de  specialitate, expertizele tehnice si/sau de audit energetic, asistenta tehnicã, consultanta,  taxele pentru obtinerea de avize/acorduri/ autorizatii, organizarea procedurilor de achizitii sunt categoriile de  cheltuieli care nu sunt finantate de la bugetul  de stat.
Monika BACIU