Legea comasarii alegerilor, care apartine Puterii a fost declarata neconstitutionala. Asta a decis ieri Curtea Constitutionala, dand castig de cauza USL, care a sesizat instanta cu privire la aceasta lege, sustinand ca Guvernul a nesocotit reglementarile europene, conform carora legislatia electorala nu poate fi modificata in an electoral.  ”Noi asta am si spus, ca este neconstitutionala.

Dar magistratii de la Curtea Constitutionala au amanat decizia ca sa vada care este reactia din strada. Verdictul este unul normal si de asteptat. Din pacate, senzatia generala este ca aceasta decizie vine in urma iesirii in strada a romanilor si a amenintarilor noastre ca ne dam demisia. Nu este voie ca asupra Curtii Constitutionale sa planeze astfel de suspiciuni, sarcina celor de acolo este sa apere Constitutia Romaniei”,  a declarat deputatul PNL Bogdan Timpau.  Gabriel Lungu, city-managerul municipiului Lupeni, considera si el ca decizia CC este una perfect normala. ”Este un lucru absolut normal si legal.

CC este un instrument politic al actualei puteri si a dat aceasta decizie nu pentru ca respecta legea, ci sub presiunea strazii.  si-au dat seama ca daca vor continua cu acest abuz, tot regimul actual va avea de suferit. De fapt, Comisia Europeana pentru democratie prin drept, numita Comisia de la Venetia, a adoptat inca din 2002 Codul de bune practici in materie  electorala, in care este prevazut  faptul ca legislatia electorala nu poate fi modificata decat cu minimum 12 luni inainte de alegeri.  Tot aceasta Comisie de la Venetia recomanda separatia alegerilor locale de cele parlamentare. Motivul principal invocat de actuala putere, acela financiar, nu pacaleste nici un copil de doi ani, la cati bani au cheltuit in mod ilegal acesti guvernanti”, spune Gabriel Lungu. ”Pentru noi este foarte bine ca se respecta Constitutia. Pacat insa ca in Romania legile se respecta in urma presiunilor miilor de oameni care au iesit pe strazi, in frig”, a declarat Sorin Sanda, presedintele filialei judetene a PPDD.

Anamaria NEDELCOFF