Rachete, pistoale, mitraliere si echipe tactice au pus stãpânire pe Petrosani. Nu este vorba de vreun asalt militar, ci de o întrecere airsoft. Douã echipe au trebuit sã lanseze o rachetã si sã detoneze o bombã. Acesta a fost scenariul de la Petrosani. Pentru prima datã, la Petrosani s-a organizat un astfel de eveniment.
“Echipa noastrã a luat nastere dintr-un hobby. La nivel de tarã este considerat un sport. În 2013 s-au strâns câtiva bãieti, au înteles despre ce este airsoft-ul, si-au luat echipamente, replici si au început sã joace. Ulterior echipa s-a mãrit. Am început sã mergem la eventuri în tarã si pentru prima datã încercãm sã facem la Petrosani un mini-event. Am chemat prietenii din cinci judete si vrem vedem cum iasã un event de circa 40 de persoane, iar anul viitor vom încerca sã organizãm un eveniment mai mare, de 100 de persoane”, a spus Cosmin Fulga – Black Raven Team Airsoft Petrosani, organizator.
Este un joc cu tentã militarã într-un cadru organizat ce simuleazã un conflict, utilizând replici ale armelor adevãrate capabile sã tragã cu bile solide din plastic de mici dimensiuni. Acest joc se bazeazã în primul rând pe fairplay, deoarece bilele nu lasã urme vizibile, în momentul impactului cu adversarul, acesta trebuie sã confirme pentru cã lovitura sã fie validã.
“Scenariile sunt inspirate din actiunile militare. E un joc, noi nu suntem trupe paramilitare, dar simulãm anumite conflicte din armatã. Echipamentele sunt specifice, camuflajele le avem gen militar, armele-replicile airsoft sunt copii fidele dupã armele de rãzboi, doar cã nu au aceeasi mecanicã. Trag cu bilute, nu e sport periculos. Cea mai importantã regulã e sã ai ochelari de protectie pentru ochii sunt foarte vulnerabili la aceste bilute. Replicile sunt setate pe anumite viteze, se trage din anumite distante. Nu este un joc periculos si este un joc al fair-play-ului si a onoarei, trebuie sã recunosti când esti lovit”, a mai spus sursa citatã.
Un joc pentru oameni mari. Asa este caracterizat airsoft-ul de jucãtori. Minorii nu au voie sã participe.
“Este un joc pentru oameni mari, dar se practicã de instalatori, avocati, de medici, de oricine. Este deschis pentru oricine. Seamãnã cu un câmp de luptã pentru cã este bazat pe echipamente din realitate, uniformele, chiar si replicile sunt dupã cele reale”, a spus Alexandru Leczfolvi – DAC Deva.
Scenariile par desprinse din zonele militare. Este însã un joc, în care jucãtorii sunt scosi din rutina zilnicã.
“Suntem pentru prima datã la Petrosani cu airsoft-ul. Facem parte dintr-o uniune de cluburi, Fight Teams, sunt cinci cluburi si acum suntem pentru prima datã la Petrosani si vrem sã jucãm aici, în permanentã sub egida Fight Teams. Avem nevoie de colaborare între cele cinci cluburi, ultima datã am fost la Craiova. Noi facem asta cam de un an si jumãtate si este foarte OK. Sunt jocuri cu multi jucãtori care ne scot din rutina noastrã. Oricât de interesante ar fi scenariile, oricât de buni ar fi colegii si oricât de distractive jocurile, e ca si cum ai mânca acelasi fel de mâncare weekend de weekend si la un moment dat schimbând terenul si coechipierii reusim sã mai dãm putin dinamism si jucând pe alte terenuri parcã îti revine poftã sã joci si pe terenul tãu de acasã. E bine cã ne împrietenim, ne cunoastem din multe judete si e o comunitate interesantã”, ne spune Cristian Enache – P4 Airsoft Craiova. Scenariul de la Petrosani a fost unul clasic în care echipele au trebuit sã lanseze o rachetã si sã detoneze o bombã. “Scenariul de astãzi este unul clasic, de apãrare-atac, noi vom fi în echipa de apãrare, vom fi atacati de cei de la Deva, ei vor trebui sã ocupe niste pozitii, sã lanseze o rachetã de jucãrie, dupã care vor urca la etaj si vor detona o bombã de jucãrie. Nu conteazã cine câstigã, conteazã distractia”, a mai spus Cristian Enache.
“Acest joc presupune distractie între oameni mari, sport, miscare si mult, mult fair-play. Avem replici dupã armele reale, folosim bile sferice de 6 mm, pe scenarii diverse. Azi e un scenariu în care va fi un atac asupra unei baze în care se lanseazã rachete. Este pentru adulti, sub 18 ani nu primim, pentru cã este un sport care presupune o anumitã responsabilitate. Noi tinem la reguli, fair-play, nu vrem sã ne rãnim, vrem doar sã ne simtim bine”, a completat Marius Bãdâi – Airsoft Club Drobeta Turnu Severin.
Monika BACIU