CNH arde si babele sindicale se piaptana

In timp ce Compania Nationala a Huilei se divizeaza saptamana aceasta, sindicatele se cearta pe reprezentativitate cerand la modul imperativ renegocierea Contractului colectiv de munca. Si toate astea, desi Ministerul Muncii, ITM, CNH, ori o alta parte a sindicatelor spun NU deocamdata, pentru ca in aceasta saptamana se va infiinta Societatea Nationala Inchideri de Mine Valea Jiului, care va absorbi dintre actualii membrii de sindicat cu tot cu lideri. In aceste conditii bazele unui nou CCM vor fi altele si abia atunci se va trece la negocieri…

Reclamatii, cereri fondate sau subiective, lupta de orgolii si de pastrare a atentiei membrilor de sindicat etc., o adevarata risipa de energie si timp pe probleme gen ”cine isi pune semnatura pe CCM”.  Zoltan Lacatas, pensionat de peste un an de zile, a fost nevoit sa parasesca Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului aflata in executare, s-a intors la E.M. Uricani, ca lider al sindicalistilor de aici. Impreuna cu alte patru sindicate, avand circa 1500 membri din totalul de 7676 angajati ai CNH, s-au afiliat Federatiei Sindicatelor Libere si Independente Energetica pentru a putea obtine reprezentativitate in negocierile cu patronatul.

Sindicatul Muntele, afiliat la Confederatia Nationala Sindicala Meridian, cu 5.500 membri din totalul de 7676 angajati CNH, sindicat care a negociat cu patronatul si si-a pus semnatura pe CCM, si-a pierdut reprezentativitatea prin tirul de contestatii ale ”colegilor” din tabera adversa, Sindicatul Muntele fiind nevoit s-o ia de la capat cu procedura pentru reprezentativitate.  

Plang pe mormant strain 

Lupta sindicalistilor pentru… nimic, este in toi. Zoltan Lacatas si reprezentantii sindicatelor partenere au cerut renegocierea CCM intai conducerii CNH, al carui Consiliu de Administratie a amanat luarea vreunei decizii avand in vedere ca in saptamana aceasta Guvernul va adopta cele doua HG prin care se infiinteaza Societatea Nationala Inchideri de Mine Valea Jiului si o alta HG cu numirea directorului general al acesteia. Avand in vedere ca EM Uricani este pe lista minelor neviabile care vor avea ca stapan din data de 15 august cel tarziu, Zoltan Lacatas plange pe mormant strain – CNH. De ce s-ar inhama conducerea CNH la o negociere inutila pentru ca oricum dupa divizarea Companiei va trebui reluata acesta negociere a CCM pe noile baze?

Scandal in Comisia de Dialog Social pentru nimic   

Harmalaia ce a avut loc saptamana trecuta la Comisia de Dialog Social, care s-a intrunit la Prefectura Hunedoara, la Deva si la care nu a lipsit nici una dintre parti – respectiv ITM, conducerea CNH, liderii sindicatelor din tot spectrul minier, de subteran si suprafata, reprezentanti ai salariatilor, unul din partea Guvernului plus prefectura – a fost pusa pe seama neintelegerii situatiei de catre Zoltan Lacatas care pare sa nu se obisnuiasca cu ideea pensionarii si a lipsei puterii defunctei LSMVJ, drept pentru  care ”s-a certat” cu toata lumea.

Pentru ca refuzul prin amanare al conducerii CNH privind renegocierea CCM a suparat cele cinci sindicate, Zoltan Lacatas & co au reclamat acest refuz al administratiei la Inspectoratul Teritorial de Munca, cerand chiar pedepsirea administratiei. Inspectoratul a cerut punctul de vedere al Ministerului Muncii privind oportunitatea acestei renegocieri in conditiile divizarii CNH, a valabilitatii CCM pe 2012 cu semnatarii aferenti si eventualele sanctiuni aplicate angajatorului.

Ministerul Muncii zice si el NU   

Ministerul Muncii a raspuns clar: ”Consideram ca solicitarea renegocierii contractului colectiv de munca in baza art.222, alin.(4) din Legea 62/2011 – Legea dialogului social, nu instituie vocatia de renegociere a contractului colectiv de munca in vigoare fara a exista obligatia corelativa a celeilalte parti de a accepta renegocierea. (…) Invocarea sanctionarii angajatorului pentru refuzul negocierii, conform art 135, alin (1), lit a) (unde se invoca reprezentativitatea – n.n.) nu se sustine fiind aplicabil numai in cazul negocierii in absenta sau la expirarea unui contract colectiv de munca in vigoare.”

Adica toata lumea spune NU renegocierii pentru ca nu exista buget rectificat, CNH se divizeaza, alt CCM va fi negociat in noua organizare, in aceasta perioada CCM exista si este legal, doar Zoltan Lacatas, sustinut de colegi, vrea cu tot dinadinsul sa-si exercite functia de lider, indiferent cum si daca este cuiva de vreun folos…

”Nu am refuzat o renegociere a CCM, doar ca noi ne vom diviza in perioada imediat urmatoare si va trebui negociat un CCM pe alte baze. Ceea ce cer o parte din sindicate ar fi fost valabil in conditii normale, nu de reorganizare/divizare a CNH. S-ar naste o situatie de genul: terminam acum renegocierea, apoi stergem tot pentru ca s-a facut divizarea si o luam de la capat cu negocierea in noul context. Apoi, peste cateva luni negociem din nou CCM pe 2013. Acest contact pe 2012 este valabil, legal, pana la data de 31 decembrie a acestui an” – a declarat directorul general CNH, Nicolae Dragoi.

Ileana Firtulescu

Advertisements

4 comentarii la „CNH arde si babele sindicale se piaptana

 • 5 august 2012 la 22:49
  Permalink

  PSD-isti ne-au mintit desi noi i-am votat,Victor Ponta are ochi doar pentru gorjeni lui (prieteni Carciumaru – Condescu,….).

 • 6 august 2012 la 09:02
  Permalink

  BATAIA DE JOC A SINDICALISTILOR LA ADRESA MINERILOR
  PARODIE
  INTR-O VALE STRAMTA,INTR-O SERPARIE

  INTR-UN BLOC MURDAR SI CU EGRASIE

  UNDE BATE VANTUL,JOS LA PARTIER

  AICI LOCUIESTE UN TANAR MINER.

  TANARA NEVASTA PLANGE SI SUSPINA

  CA APA-I LUATA SI NU E LUMINA

  SOTUL EI SARMANUL ESTE-N SUT LA MINA

  IAR LA TIMP ACASA,N-A PUTUT SA VINA.

  CEASUL BATE ,SAPTE JUMATATE

  JOS LA BLOC IN USA,OARE CINE BATE?

  EU SUNT MAMA SOACRA SI-S FACUT COVRIG

  VIN DE LA SRVICIU,INGHETAT DE FRIG.

  TANARA NEVASTA,FUGE SA DESCHIDA,

  MAMA SOACRA IESE,PE BALCON SI STRIGA:

  ORA E TARZIE,ESTI UN DERBEDEU

  UNDE E SALARIUL,NU-TI SUNT SOACRA EU.

  CE SUNT EU DE VINA,DACA SOARTA-I CRUDA

  SI-AM DIMINUARE,TOT 50%

  AM VENIT ACASA SA MA INCALZESC

  SI SA FAC O BAIE,SA MA ODIHNESC.

  CE SA FACI ACASA?I RASPUNSE SOACRA

  CA-I OPRIT CURENTUL SI-I LUATA APA

  DUTE IAR LA MINA SI DE-O FI SA MORI

  VINE SINDICATUL,CU-N BUCHET DE FLORI. MORALA: ACEASTA E CONTRIBUTIA SINDICATULUI CARE TRAIESTE BINE-MERSI PE SPATELE MINERILOR.NOROC BUN TUTUROR ORTACILOR !

 • 6 august 2012 la 15:27
  Permalink

  Costi, mijto hazul de necazul care ne bintuie!!!!!!!!!! Tot criticam lideri gorjeni dar aia fac ceva pentru sindicalisti. Au si ei au si minerii lor. mafioti nemafioti s-au descurcat cei in lugnit.

 • 6 august 2012 la 15:47
  Permalink

  Care sindicate ? Ce in Vale mai sunt sindicate ? Sunt doar niste asociatii colectoare de bani care nu ofera nimic in schimb,doar bani pentru cei intitulati „conducatori”.
  Va meritati soarta ,nu ati stiut sa va alegeti liderii !

Comentariile sunt închise.