Un sfert din populatia adulta a Romaniei este implicata in dosare penale, plangerile neintemeiate avand o pondere mare luandu-se in calcul faptul ca infractionalitatea nu a crescut in ritmul dosarelor penale depuse – 1,7 milioane. Acest lucru a sufocat parchetele, iar pentru a intra in normal ar insemna ca timp de un an sa nu se inregistreze nici un dosar penal.
Un sfert din populatia adulta a tarii ar trebui sa aiba dosar penal, cel putin asa arata statisticile. Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca, numai in 2011, procurorii au avut 1,7 milioane de dosare penale in lucru, ceea ce inseamna cel mai mare volum de activitate din istoria institutiei. In judetul Hunedoara, doar Parchetul de pe langa Judecatoria Deva, de la inceputul anului 2011 si pana in 27 octombrie 2011, fiecare procuror a avut in lucru peste 700 dosare, moment in care la institutie au ajuns 3.181 de dosare noi. De subliniat ca, dintre acestea, 2.665 au fost deja solutionate, declara la momentul respectiv Cosmin Glodean, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Deva, care a subliniat ca volumul de munca este de patru ori mai mare decat in 1989 si cu un numar de procurori redus la jumatate. Cu un an in urma, la acelasi Parchet, procurorii au reusit sa finalizeze 2.855 de dosare, dintr-un total de 3.888 inregistrate. Asta inseamna aproximativ de patru ori mai mult decat in 1989, an in care doar 1.112 dosare au ajuns la Parchet de pe langa Judecatoria Deva. Si asta doar la un singur Parchet din judet. Procurorul General al Romaniei reconfirma spusele celor din Hunedoara precizand ca, statistic vorbind, un roman din patru are dosar penal. Ea a precizat ca acest volum mare de activitate este influentat de probleme legislative sau sesizari de cele mai multe ori fara finalitate ori neintemeiate. Din statistici reiese si ca romanii au un apetit crescut in a reclama, a face plangeri ca o lectie data celor care i-a suparat, fara sa se gandesca la consecinte, avand in vedere ca evolutia infractionalitatii nu are o crestere care sa justifice volumul mare de dosare.
“A fost de trei ori mai mult fata de acum 10 ani si aproape dublu fata de 2006. Daca ne raportam la populatia adulta a Romaniei existenta a 1,7 milioane de dosare penale reprezinta o anomalie. Statistic, s-ar presupune ca aproximativ un roman din patru sa fie implicat, intr-o forma sau alta, intr-un dosar penal. Cu toate acestea datele statistice demonstreaza ca evolutia infractionalitatii nu are o crestere similara”, a spus Kovesi, potrivit Agerpres.
Kovesi a mentionat ca prioritatea sistemului judiciar trebuie sa fie identificarea de solutii care sa permita limitarea numarului de dosare si solutionarea cauzelor importante pentru societate. Pentru a intra in normal, in sensul finalizarii dosarelor existente, ar trebui ca timp de un an sa nu mai fie facuta nici o plangere sau nici o infractiune.
“Am solutionat in fiecare an tot mai multe dosare. In anul 2011 am solutionat numarul cel mai mare de dosar e din istorie, insa la finalul anului, au ramas nesolutionate aproape 1.100.000 de cauze. E mai mult decat putem noi solutiona intr-un an cu resursele pe care le avem. Pentru a le putea finaliza ar fi nevoie ca timp de cel putin un an sa nu se inregistreze niciun dosar nou. Mai mult de 1.100.000 de persoane au ramas cu o situatie juridica incerta”, a subliniat seful Ministerului Public.
Ileana Firtulescu