De ce mai vrem minerit în Vale?

Doi bãrbati au pierit striviti de galeria pe care au construit-o ca sã scoatã huilã din mina Lupeni – o minã care, de la finele lunii trecute, ar fi trebuit sã intre pe un program de închidere. Dar minerii s-au luptat sã o mai tinã în viatã, mãcar un an! Cu ce pret?
E doliu în Valea Jiului, din nou. Un miner a fost îngropat de ziua lui. Avea 40 de ani, dar duminicã a luat calea spre vesnicie. Celãlalt ar fi avut 44 de ani, duminica viitoare. Viata nu a mai avut rãbdare cu ei.
Femei, copii, bãrbati cu lacrimi în ochi am gãsit joi, la prânz, la poarta minei Lupeni, agãtati cu mâinile de un gard de sârmã, prin care priveau cu deznãdejde spre o gurã de intrare în minã. Salvãri, descarcerãri, politie, procuraturã, limuzine, elicoptere si un ministru care a fãcut o noapte albã la mina Lupeni.
„S-a auzit o bufniturã si am fugit care cum a putut. Apoi ne-am întors sã îi salvãm pe cei care au rãmas blocati”.
Este declaratia smulsã de reporteri de la unul dintre cei 8 mineri, care a reusit sã fugã din calea infernului. Iuliu Lucian Codlean a fost scos fãrã viatã din abataj, dupã vreo 17  ore în care zeci de salvatori au sãpat cu mâinile în pãmântul care l-a acoperit. Duminicã a plecat din nou în pãmânt. Florin Ioan Suciu a fost dus la Spitalul Floreasca, cu un elicopter, dar s-a întors si el, fãrã viatã, strivit de muntele de cãrbune care l-a coplesit.
„Spuneti, bã, cã nu aveti cu ce lucra! Cã scoateti cuiele dintr-o scândurã sã o bateti în alta!”, le-a strigat un bãrbat de la gard, celor care erau întrebati de reporterii televiziunilor dacã acolo, sub pãmânt e totul în regulã.
„Mai am câteva luni si ies naiba la pensie, cã nu mai pot, mi-a ajuns!”, a spus, aproape sugrumat de lacrimi, un ortac, care venise acolo, la gardul de sârmã.
Gardul îi despãrtea de lumea aia spre care trãgeau nãdejdea.
Nimeni nu pleca de lângã împletitura de sârmã si îsi lungeau cu totii privirile spre locul ãla ce pãrea cã le dã sperantã. Din când în când era forfotã. Unul dintre privitori rãbufnea, convins de vreun reporter de la o televiziune sã spunã ceva. Si atunci, toate camerele ajungeau pe el.
Televiziunile erau privite cu dispret. „Sã spuneti care e realitatea!” Da, asta au cãutat sã facã, dar minerii nu au vrut sã vorbeascã. Sunt sãtui, sunt speriati. „Nu ne dã afarã, dar ne scot la suprafatã, iar la salariu pierdem multi bani. Nu ne permitem. Nu vorbim. Tãcem”.
Mina asta le-a luat viata altor doi mineri, dar restul tot acolo vor sã se ducã. Si asta, desi nu câstigã mai mult decât un politist local, care stã pe strãzi.
Joi a fost o noapte cruntã pentru câtiva oameni adunati la acel gard de sârmã, cu privirile în gol. Si ironia a fãcut ca minerii blocati sã fie scosi prin alt loc. A fost ca o diversiune. I-au lãsat cu ochii spre cele câteva salvãri de jos, iar dacã erai printre favoriti, aflai de la vreun priceput, ce conducea masinile sefilor, cã ei vor fi scosi pe la putul Sud. Asa a fost!
Doi au fost scosi în viatã. Au bãtut în tevile care îi striveau si, cu ultimele puteri au strigat. Au stat, însã, sub pãmânt mult timp, iar din 3 doar unul mai este în viatã. A avut noroc! L-au protejat tocmai acei stâlpi scosi acum ca principalii vinovati de tragedie. Vineri, la prânz, ministrul i-a adunat pe supravietuitori într-o clãdire ce a fost a minerilor. Clubul Minerului din Lupeni.

Lupeni la breaking news
Televiziuni centrale, locale, reporteri si reportofoane. Toti am stat la poarta minei, iar pentru cei din Valea Jiului, care am prins cam toate exploziile de la Dâlja încoace, lucrurile erau mai asezate. Stiam cã minerii nu mai vor sã tot spunã lucruri ce deja se stiu, însã, cei din Capitalã, voiau senzational. Cã doar asa faci rating. Unul dintre ei, de la Antena 3, a gãsit chiar de cuviintã, la unul din live-urile în care era asteptat ministrul Toma Petcu sã declare ce i-au spus supravietuitorii, sã vorbeascã despre peretii holului în care stãteam. Un soi de frescã, pe care era lipitã ceva plasã de sârmã a fãcut obiectul discutiei lui cu crainica din studio, iar mai apoi a venit sã le explice telespectatorilor cã minerii supravietuitori spun ce au vãzut. Când au iesit din salã, minerii au fost luati pe sus de camere si bombardati cu întrebãri. Si ei… au fugit.
Nimeni nu i-a întrebat de ce se mai luptã sã tinã mâna în viatã? Pentru ce? Salariile lor sunt comparabile cu ale bugetarilor obisnuiti. Desigur, în Vale, oamenii au fost tinuti în ignorantã, nu au calificãri si nu ar sti unde sã o ia. Bãncile si-au deschis zeci de filiale în vremea de dupã disponibilizãri, ca mai apoi sã le închidã, dar sã îi lase pe toti datori –vânduti. Si unii plãtesc si cu viata.
De data asta a fost tectonica si stâlpii. Dar s-au gãsit, brusc, bani!
„Nu am fost informat de acest lucru!”, a spus Toma Petcu, ministrul Energiei, când un reporter local i-a spus cã CEH nu a receptionat o cantitate de 100 de stâlpi de proastã calitate. A spus doar cã la licitatii nu s-a prezentat nimeni si cã acum sunt bani. „Avem suficienti bani în conturi pentru a face achizitii importante pentru securitatea minei. Din pãcate, din cauza unui istoric foarte prost al acestei companii si a iesirilor si intrãrilor succesive din insolventã, CEH nu a avut relatii bune cu furnizorii de echipamente de sigurantã. Începând de acum, CEH, însã, are o situatie mult mai bunã si poate face achizitiile necesare si, în maxim 2 sãptãmâni, vin 200 de astfel de stâlpi de sustinere. Nu au avut pânã acum, cã la toate licitatiile nu s-a prezentat nimeni, din cauza insolventei”, a precizat ministrul Energiei.
Activitatea minei Lupeni se reia. Minerii sunt hotãrâti sã intre din nou acolo, desi stiu ce îi asteaptã
Ministrul Petcu a stat e vorbã cu oamenii care au supraviesuit si la final a declarat cã ei îsi doresc sã intre din nou acolo.
„Eu i-am vãzut foarte hotãrâti sã intre în continuare în subteran. Cu sigurantã, le acordãm o perioadã sã se acomodeze, sã îsi revinã, pentru cã impactul a fost puternic si nu le este foarte usor sã treacã peste un asemenea eveniment si o sã aibã posibilitatea, din partea CEH, sã se acomodeze si sã îsi revinã. Ei sunt hotãrâti sã fie mineri în continuare, desi e o muncã foarte grea, cea mai dificilã, din punctul meu de vedere din toatã industria româneascã”, a spus Toma Petcu, care crede, datoritã acestui fapt, CEH va avea, pânã la finele anului productivitate mãritã si va putea vorbi despre majorãri salariale.
Mina Lupeni reintrã în program normal de lucru, iar ministrul sustine cã a propus deja prelungirea perioadei  de închidere, pentru cã s-a dovedit cã productia CEH este importantã în sistemul energetic national.
„Din primele discutii pe care le-am avut la Consiliul Concurentei se pare cã aprobarea va veni. Termenul va fi peste 5 ani de zile, probabil”, a afirmat ministrul. Darius Câmpean, liderul minerilor din Lupeni spune cã la minã vor fi aduse chiar si sustineri noi, materiale si cele necesare, însã, în curtea minei, unul dintre cei care lucreazã acolo ne arãta, pe telefonul mobil, cum este în subteran. Avea o filmare cu o bandã transportoare, aflatã, asa cum afirma el, la 50 de metri de locul în care s-a produs prãbusirea si care pãrea cã se dezmembreazã toatã. Stâlpii pãreau mult tensionati, iar situatia nu le era strãinã deloc celor din minã. Si atunci, se pune din nou întrebarea, de ce sã fie lungitã perioada de activitate a acestei mine?
Diana Mitrache

7 comentarii la „De ce mai vrem minerit în Vale?

 • 8 octombrie 2017 la 20:12
  Permalink

  Vrem investiti la EM Vulcan si EM Livezeni pentru a deveni rentabila huila din valea jiului !

  Răspunde
 • 8 octombrie 2017 la 21:52
  Permalink

  Ba fraiere care scrii sub pseudonimul Minerii Vaii Jiului. Tu ai o problema cu capul? Ce investiitii vrei? Acum nu mai vrei tevi de inox? Ce investitii? Sa dea plati compensatorii sa plecam toti din lagarul asta numit Valea Jiului.

  Răspunde
  • 8 octombrie 2017 la 22:24
   Permalink

   pai….nu stiu cine e fraierul in aceasta ecuatie ! ; daca s-ar da niste plati compensatorii decente si-ar pleca minerii din VJ s-ar inchide toate unitatile miniere fara nicio alta discutie ; si nu asta ar fi problema cea mai mare…ci posturile si salaraiile celor de la care minerii asteapta platile compensatorii !

   Răspunde
 • 8 octombrie 2017 la 22:32
  Permalink

  Pentru „Lupenar”. Nu trebuie sa plecam din Valea Jiului ci sa-i luminam pe cei precum „Minerii Vaii jiului”care precis este un terchea berchea adus in Vale de regimul comunist si care scrie si el comentarii ca sa se afle in treaba.Problema este ca sunt multi ca el si bietii de ei nu vad ca exista si o alta alternativa ,si anume aceea de a spune direct si hotarat berbecilor care conduc CEH si Romania ca nu mai accepta sa-si riste viata si vor asigurari certe si nu vorbe ca se va face ceva concret pentru minerit.In ceea ce priveste cele spuse de Ministrul Petcu referitor la darzenia si decizia minerilor de la Lupeni sunt gulgute de popa beat.As vrea sa-l vad pe acest miniterias cam cum i-i vor arata izmenele dar ar intra in mina si ar recupera un singur stalp .Precis vor fi ca….te.

  Răspunde
 • 9 octombrie 2017 la 00:22
  Permalink

  Aloo… alooooo…. despre ce vorbim noi aici? Haideti s-o luam in ordinea inmormintarii… Panoul 7c – brigadier Ciby , era cu foc, s-a mutat cu 20 de metrii mai in fata, daa ? ook !!! sa lase focul in spate… ok… si Brinzan , directorasul criminal condamnat , ce-a facut? desi era in foaie de boala, cu piciorul compostat, a dat telefon si a cerut sa se dea carbunee… desi abatajul era pe doar doua grinzi… alooo??? domn ministruu… alooo ? pricepi matale treaba asta??? si asta treaba nelegala s-a facut de doua zile incoace, inainte de a se intimpla tragedia…de aceea s-a produs surparea… vinovati de moartea celor doi mineri sint : Brinzan Dumitru Daniel, Baleia Giany, Lupulescu Marius si Martinas Adrian… tehnologia metodei de exploatare a stratelor de carbune cu banc subminat, nu permite darea carbunelui de pe doua grinzi, pina ce nu este ridicata cea de-a treia grinda… aloo??? ati priceput ??? daca mai vreti si alte detalii despre tot ce se intimpla in subteranele minei Lupeni si nu doar acolo, dati-mi un semn, din care sa inteleg ca ati receptionat adevarul prezentat de mine aici si va voi comunica un numar de telefon la care vom putea comunica mai multe, prin sms, bineinteles, ca nu doresc sa-mi fie recunoscuta vocea desi mi-am facut-o indeajuns cunoscuta…

  Răspunde
 • 9 octombrie 2017 la 00:53
  Permalink

  dacule…de vorbe e satula toata lumea ! ; alternativa este sa se si faca ceva concret la obiect si la subiect ! ; ori ori !

  Răspunde
 • 9 octombrie 2017 la 20:16
  Permalink

  Pentru „un alt fraier”.Nu sunt de acord cu violenta fie ea si verbala.Ceea ce propui seamana a mineriada.Cred ca un dialog purtat cu fermitate de mineri cu factorii de conducere din CEH si mai ales cu cei din conducerea centrala a PSD, nu cu papagali gen Laurentiu Nistor sau Cristian Razmerita , ar lamurii care este viitorul.Se vrea sau nu se vrea minerit in Valea Jiului.Promisiuni si minciuni sau spus de toti cei care sau perindat la conducerea tarii .Vremea gulgutelor a apus ,iar daca PSD-ul ,pentru ca el se afla acum la putere,vrea sa dovedeasca ca are o gandire si pentru mineritul din Valea Jiului ar trebui sa faca pasi concreti.Oare de ce nu vine Liviu Dragnea in Valea Jiului sa ne arate pagina si aliniatul din programul sau de guvernare unde se prevad masuri pentru Valea Jiului?.Putem sa-i organizam si o partida de pescuit la pastrav, intr-o balta privata,numai sa vina.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.