Complexul Energetic Hunedoara a fost si este o sursã de îmbogãtire. Nu pentru minerii care îsi riscã viata, la fiecare sut, pe salarii de 3000 de lei. Societatea energeticã a fost prãdatã ca în codru. Oamenii nu mai au cu ce munci. Nu au sape, plase, stâlpi, nu au nimic. Nu mai au nici sperantã.
Ani la rând, fiecare ministru, a vorbit de verificãri, controale, anchete si vinovati. Nimeni pânã acum nu a rãspuns. O nouã tragedie, în care si-au pierdut viata doi oameni, deschide problema controalelor si a vinovãtiilor.
“Ministerul Energiei va astepta ancheta ITM si a Procuraturii. Vom primi rapoartele si concluziile, urmând sã facem si noi propriile anchete bazate  pe ancheta procuraturii si a ITM si sã dispunem în conformitate, prin Consiliul de Administratie, mãsurile care se impun”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.
Un cumul de factori, printre care si cel politic, a condus Complexul Energetic Hunedoara pe marginea prãpastiei. Curtea de Conturi si ANAF trebuie sã verifice activitatea financiarã a CEH.  În vara acestui an, la Petrosani, ministrul Energiei declara cã, personal va sesiza organele de anchetã.
“În primul rând aceste sume care vor fi alocate, întrucât hotãrârea de Guvern a fost datã cu aprobarea Comisiei Europene, vor fi monitorizate foarte atent de Ministerul Energiei. În afarã de acest lucru Curtea de Conturi si ANAF au aceastã posibilitate si sunt convins cã vor veni în control sã verifice dacã sumele primite prin aceastã schemã de ajutor au fost cheltuite corect. Cei care au atributiune de verificare sunt cei de la Curtea de Conturi, în primul rând, si ANAF-ul pe anumite segmente. Atunci când o sã sesizez sau mi se semnaleazã din zonã nereguli în cheltuirea acestor bani, voi scrie eu, personal, Curtii de Conturi sã vinã sã verifice si se iau deciziile care se impun. Dacã aceste daune vor fi plãtite din spate atunci când  va avea controlul Curtii de Conturi, ei vor stabili persoanele vinovate pentru neplatã la timp, neaccesarea unui tip de program si aceastã rãspundere înseamnã si materialã si penalã”, a mai spus ministrul Energiei, Toma Petcu.  La DNA existã mai multe dosare în cercetare legate de activitatea Complexului Energetic Hunedoara, însã pânã acum nicio persoanã nu a fost trimisã în judecatã.
Acum, ministrul spune cã organele de anchetã trebuie sã îi gãseascã pe vinovatã.
“Avem mai multe anchete în curs, si ale Procuraturii, nu as vrea sã mã pronunt înaintea Parchetelor si ale Procuraturii, noi am sesizat toate organele abilitate pe ce am gãsit din perioadã anterioarã, asteptãm ca organele sã stabileascã vinovãtiile. Nu suntem noi cei care avem posibilitatea sã stabilim vinovãtii, dar faptele pe care le-am sesizat cãtre Procuraturã”, a mai spus ministrul, la Lupeni.
Dosarele în care ar fi trebuit anchetate neregulile de la CEH au dispãrut, vinovatii au fost albiti. nu este vina nimãnui pentru situatia în care a ajuns mamutul energetic.
Monika BACIU