Mina Livezeni se confruntã cu probleme tehnice. Exploatarea cãrbunelui se face în conditii grele, cantitatea de cãrbune extrasã fiind la limita de jos. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara vorbeste de probleme tehnice, a cãror rezolvare ar putea avea ca termen primul trimestru al anului viitor.
“Au fost probleme tehnice la mina Livezeni, vorbim de functionarea extrem de grea a abatajului aflat în functie din cauza uzurii extrem de avansate a transportorului. Cu mare greutate a ajuns pe linia de oprire. Se aflã în momentul de fatã în pregãtire pentru dezechipare în vederea mutãrii acestui complex în alt abataj. Abatajul pe care îl pregãteam în vederea transmontãrii acestuia nu a avut dimensiunile scontate, întâlnind un deranjament tectonic major care nu permite exploatarea mecanizatã dupã acel deranjament. Fazele în care se aflã acum mâna Livezeni permit punerea în functie a unui nou abataj undeva la sfârsitul lunii februarie, începutul lunii martie anul viitor, dar depindem de furnizorii de materiale si de piese de schimb pentru acest abataj decât de minerii de la Livezeni. Lucrãrile sunt  pregãtite, oamenii sunt pregãtiti pentru a transmonta acest complex. Problema principalã va fi aprovizionarea cu materiale si piese de schimb cã sã îl putem pune în functie”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Colac peste pupãzã, contestatiile tin pe loc achizitia unor piese absolut necesare pentru functionarea complexului mecanizat.
“Sunt problemeinerente care nu depind de noi, majoritatea licitatiilor se fac pe SEAP, trebuie sã respecte legislatia în domeniu, sã cearã lãmuririle si clarificãrile necesare, sã depunã documentele absolut necesare. Ne încurcã, varianta în care o licitatie se anuleazã dureazã câteodatã si o lunã sau o lunã si jumãtate, timp în care asteptãm rezolutii ale comisiei de rezolvare a contestatiilor si pânã pornim licitatiile vorbim de timp pe care îl pierdem si nu avem cum sã îl estimãm atunci când ne facem graficele de esalonare a lucrãrilor”,  a mai spus sursa citatã.
La mina Livezeni au existat si alte probleme. Într-unul dintre abataje s-a descoperit o autoîncãlzire a zãcãmântului, însã oficialii CEH sustin cã acest inconvenient nu a afectat exploatarea, abatajul fiind oprit.
“Am avut o autoîncãlzire, e o fazã incipientã, în momentul în care cãrbunele începe sã se autoîncãlzeascã apar niste gaze de distilare, dar nu s-a ajuns la fenomenul de combustie, de ardere a cãrbunelui, ci la cresterea unor gaze care arãtau cã a început un fenomen de autoîncãlzire. S-au aplicat metodele specifice de combatere a acestui fenomen, respectiv înnãmolire si intertizare, în momentul de fatã nu este absolut nicio problemã. Nu ne-a afectat pentru cã abatajul era deja pe linia de oprire, nu mai erau în functie si nu se mai dãdea productie din abataj”, a mai precizat Viorel Stancu, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
Problemele tehnice din subteranul minei Livezeni diminueazã, considerabil, productia de cãrbune. Din cauza unor cercetãri geologice a zãcãmântului si a deranjamentelor tectonice din subteran se înregistreazã probleme în ceea ce priveste exploatarea cãrbunelui de la mina Livezeni. Mai pe româneste, complexul mecanizat din stratul 13 a ajuns la… piatrã.
Monika BACIU