Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani deruleazã un proiect ce îi ajutã pe elevi sã elimine meditatiile si sã se pregãteascã temeinic pentru Bacalaureat.  Profesorii sunt plãtiti, iar elevii care participã sunt stimulati, asa încât, cei mai buni pleacã si în vacantã. Cum vãd elevii asta? Foarte bine, chiar dacã stau dupã ore pentru a studia.
„Mã bucur foarte mult pentru cã pot lua parte la acest proiect. Cred cã mã ajutã foarte mult, pentru cã  nu mai trebuie sã dau bani pentru meditatii particulare si pot veni la scoalã, unde este un mediu în care  mã simt foarte bine si fac ore cu profesorii care îmi sunt foarte dragi. Suntem aproape toatã clasa si ne bucurãm, mai ales cã vom lua Bacalaureatul, dacã ne tinem de scoalã”, a spus una dintre elevele acestui colegiu din Petrosani, care a rãmas luni, în prima zi de cursuri, dupã ore, la meditatii.
„O consider o oportunitate foarte bunã, având în vedere cã majoritatea colegilor mei nu au bani sã facã meditatii în particular, la matematicã, ori la limba românã si ne ajutã sã luãm Bacalaureatul”,a spus o altã elevã care dã bacalaureatul la varã.
Proiectul poartã denumirea ROSE si are valoarea  152.500 de euro, bani care se repartizeazã pe parcursul a 4 ani, iar pregãtirea suplimentarã a elevilor începe din clasa a IX-a. În fapt, colegiul la care se desfãsoarã acest proiect are elevi ce iau în micã mãsurã examenul de Bacalaureat si singura lor sansã este sã înteleagã cã doar dacã vin la scoalã, pot lua examenul si vor reusi în viatã. Tocmai de aceea, cei cu probleme chiar vor fi consiliati, ca sã ajungã apoi sã participe la pregãtirea suplimentarã.
„Proiectul presupune activitãti remediale pentru disciplinele de Bacalaureat si activitãti de consiliere pentru cei care au nevoie. Sunt foarte multi copii cu probleme ce au nevoie sã fie convinsi sã vinã la scoalã. Totodatã, în proiect sunt prevãzute si activitãti extracurriculare si, cei mai buni, care se vor remarca, vor fi premiati si vor beneficia, la finele  fiecãrui an, de o excursie gratuitã”, a declarat Camelia Paraschiv, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani.
Profesorii de la acest colegiu sperã ca, în acesti 4 ani, cât va dura proiectul, sã se vadã si efectul scontat, iar Bacalaureatul sã fie promovat de cât mai multi. În plus, abandonul scolar, ori absenteismul, ar putea fi si el diminuat, dacã nu eradicat total, însã, doar dacã elevii vor întelege, dupã orele de consiliere, cã este important sã termine o scoalã si nu sã piardã anii cu care nu se vor mai întâlni niciodatã.
Diana Mitrache