Senatul Romania a avizat astazi, in mod favorabil, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (Legea 128/2017), impreuna cu amendamentele aduse de grupul senatorilor PSD. Proiectul, initiat de senatorul Carmen Eleonora Harau, a fost votat, cu completarile de rigoare, de senatorii PSD ai judetului Hunedoara, Cristian Resmerita si Viorel Salan.

Noile prevederi legislative aduc vesti bune pentru cetatenii din Valea Jiului, din municipiul Hunedoara si orasul Calan, dar si celor aflati in localitatile limitrofe, pe o raza de 8 km in jurul acestora. Practic, potrivit noilor prevederi legale, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui si a extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de emisii gaze cu efect de sera sau cu emisii de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, beneficiaza, indiferent de domeniul de activitate in care sunt incadrati in munca, de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani, fara penalizare.

Aceste prevederi vor fi aplicabile tuturor cetatenilor din toate cele 6 localitati ale Vaii Jiului (Petrosani, Lupeni, Vulcan, Petrila, Uricani, Annoasa), celor din municipiul Hunedoara si orasul Calan, precum si celor din zonele Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Tg. Mures.

”Am sustinut, fara rezeve, acest proiect de lege, chiar daca el este initiat de un coleg senator de la PNL, pentru ca, in primul rand, este vorba despre o prevedere legislativa care aduce o facilitate binemeritata pentru locuitorii din zonele care au avut de suferit de pe urma poluarii mediului, in perioada industriala. Consideram ca, atunci cand vine vorba despre drepturile cuvenite cetatenilor Vaii Jiului si judetului Hunedoara, in general, factorul politic nu poate fi un impediment pentru adoptarea prevederilor legale care sunt in favoarea cetatenilor din judetul nostru”, arata intr-o declaratie comuna, senatorii PSD Cristian Resmerita si Viorel Salan.

Legea 128/2017 urmeaza sa fie trimisa, cu aviz favorabil, la Camera Deputatilor, pentru votul final.