30 septembrie a fost data oficialã la care mâna Lupeni trebuia sã îsi înceteze productia. Potrivit singurului document oficial, productia de huilã de la mina Lupeni trebuia sã înceteze la data de 30 septembrie 2017. Pânã la aceastã orã nu existã niciun alt document prin care este posibilã prelungirea activitãtii.
Notificarea privind prelungirea activitãtii miniere a minei Lupeni nu a fost încã transmisã Comisiei Europene. Aceasta se aflã blocatã undeva la Ministerul de Finante. Presedintele Consiliului de Administratie al CEH, Stamin Purcaru, confirmã faptul cã decizia oficialã prevede oprirea productiei la data de 30 septembrie.
“Trebuie sã aparã acel memorandum. Am discutat cu domnul secretar de stat, memorandumul va trebui initiat de Ministerul de Finante si dus în Guvern. Exact, conform deciziei initiale (mina Lupeni trebuie sã îsi înceteze activitatea de productie în 30 septembrie 2017 – n.r.), dar conform demersurilor noastre si a ceea ce am fãcut pânã acum nu este nicio problemã dacã activitatea continuã, pentru cã pe luna septembrie nu am atras niciun leu din ajutorul de stat”, a declarat, vineri 29 septembrie 2017, cu o zi înainte de termenul oficial privind încetarea productiei de la mina Lupeni, Stamin Purcaru, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara.
Mina Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara ar fi trebui sã-si înceteze activitatea de exploatare la data de 30 SEPTEMBRIE 2017, adicã acum douã zile.
Oficialii Complexului Energetic Hunedoara încã asteaptã o avizul Comisiei Europene privind prelungirea termenului de închidere a unitãtii miniere. În luna aprilie a acestui an Guvernul a aprobat proiectul de hotãrâre privind aprobarea acordãrii ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive din cadrul Societãtii Complexul Energetic Hunedoara – S.A. pentru anul 2017. Suma alocatã pentru închiderea minelor necompetitive este de 198.830 mii lei.
În aceste conditii, mina Lupeni functioneazã “pe lângã” deciziile Comisiei Europene, iar celelalte unitãti miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sustin costurile de productie ale minei din Lupeni. România trebuie sã renotifice Comisia Europeanã cu privire la prelungirea termenului de închidere a celor douã unitãti miniere. Potrivit unei conventii, sindicatele au solicitat cã anul închiderii minelor neviabile sã fie împins pânã în 2024. Pânã atunci, Guvernul trebuie sã aprobe un memorandum în acest sens, dar nu se stie când. Potrivit unor informatii, sedinta de Guvern de sãptãmâna viitoare ar urma sã aibã loc la Varna, în Bulgaria, iar documentul privind soarta minelor din cadrul CEH nu prezintã interes bilateral, astfel cã existã toate sansele ca acesta sã nu se regãseascã pe ordinea de zi.
Monika BACIU