Angajatii societãtii de termoficare, desi sunt în somaj tehnic, vor trebui sã meargã din usã’n usã, la abonatii rãu-platnici, pentru a recupera banii. Nu este pentru nimeni o noutate faptul cã de-a lungul anilor societãtile de termoficare au intrat în insolventã sau în faliment. Cauza? Neplata facturilor de cãtre abonati.
Au beneficiat de cãldurã ani de zile, si beneficiazã în continuare fãrã a fi debransati. Cum s-a ajuns în situatia asta? Din cauza atipicului retelelor de termoficare.
“Noi am reusit sã achitãm un procent din totalul facturii din iarna trecutã de 59,92%. Avem  în continuare om la casierie”, a spus Mircea Stãnescu, reprezentant al societãtii de termoficare din Petrosani.
Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, le-a trasat o sarcinã clarã celor de la societatea de termoficare: sã recupereze cât mai mult din sumele restante. Anul trecut, CEH a solicitat ca facturile sã fie plãtite în proportie de 65%, aceasta fiind conditia obligatorie pentru furnizarea agentului termic.
„Aveti timp acum, o lunã de zile de 1 octombrie pânã la 1 noiembrie, cel târziu pânã când se va relua furnizarea agentului termic, sã discutati, sã faceti un program, chiar dacã sunteti în somaj tehnic, sã mergeti, sã bateti la usã si sã recuperati cât puteti din bani si sã plãtiti atât cât ne-am angajat la Complex”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
De ce s-a ajuns în situatia de fatã? Pentru cã nimeni nu a putut sã îi debranseze pe rãu-platnici.
“Sunt niste datorii istorice. Acest sistem de distributie a agentului termic din municipiul Petrosani are o particularitate: nu putem sã izolãm rãu-platnicii pentru cã nu avem posibilitãti tehnice, adicã nu putem sã oprim câtiva consumatori rãu-platnici dintr-un imobil”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi.
Pe principiul “speranta moare ultima” se ghideazã si oficialii Complexului Energetic Hunedoara, care încã mai sperã ca rãu-platnicii sã îsi achite facturile restante. Noi am spune cã “speranta moare ultima, dar totusi moare”, în conditiile în care de ani de zile se perpetueazã aceastã problemã.
“Noi sperãm într-o mai bunã încasare a facturilor pe care le vom emite în perioada urmãtoare. Dacã socotelile noastre sunt corecte, nu am încasat la nivelul la care s-a încheiat conventia anul trecut, dar poate se va schimba si optica pe mãsurã ce se rãceste timpul si o parte dintre cei care nu si-au plãtit datoriile, sã îsi plãteascã datoriile de anul trecut. Anul acesta vom încheia o nouã conventie cu pãrtile implicate în asigurarea termoficãrii”, a spus Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Sistemul de termoficare din Valea Jiului mai are doar 2.250 de abonati casnici în municipiul Petrosani, la care se alãturã institutiile publice din orasul Vulcan, producãtorul de energie termicã din zonã, Complexul Energetic Hunedoara, prin termocentrala Paroseni, fiind pregãtit pentru furnizarea cãldurii cãtre beneficiari, de la 1 noiembrie.
Monika BACIU