Complexul Energetic Hunedoara are în plan deschiderea unui abataj nou la mina Livezeni, dar si prelungirea activitãtii la Lupeni. Abatajul de la Livezeni este cel care va suplimenta cantitatea de huilã pe care o dau acum minele neviabile.
În decembrie, minele Paroseni si Uricani îsi întrerup definitiv productia de huilã, iar cei din conducerea Complexului Energetic spun cã solutia stã în noul abataj de la Livezeni.
„Avem planificat pornirea unui abataj mecanizat, la începutul anului viitor la mina Livezeni, perioadã în care vom demonta actualul abataj si îl vom monta pe noul aliniament”, a spus Viorel Stancu, director general al CEH.
Asta, în timp ce sindicatele spun cã si mina Lupeni suplimenteazã stocul de huilã, pentru cã se vor obtine avizele necesare pentru ca aceasta sã se închidã abia anul viitor.
„Existã o sansã, ca, la sfârsitul anului, odatã cu expirarea perioadei de aplicabilitate a Regulamentului 787, sã aparã o serie de schimbãri pe exploatãrile miniere, inclusiv cele care au subventie pentru activitatea de productie si deci avem o sansã micã sã putem prelungi activitatea de care noi vrem sã ne legãm”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Munte, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
În plus, cantitatea de cãrbune necesarã producerii de energie electricã, dar si pentru furnizarea agentului termic în Valea Jiului si la Deva, va fi suplimentatã cu cãrbune din import.
Diana Mitrache