Furtunile extrem de puternice din ultima perioadã au determinat autoritãtile locale din Petrosani sã-si îndrepte atentia spre Statiunea Parâng. Angajatii care opereazã instalatiile de transport pe cablu destinate turistilor au instructiuni clare cu privire la modul de interventie în caz de fenomene meteo extreme.
Incidentele tot mai dese în care sunt implicate instalatiile de transport pe cablu, ultimul dintre ele fiind în Maramures, unde zeci de turisti au rãmas blocati într-un telescaun din cauza furtunii, a determinat municipalitatea sã reia instructajul personalului care opereazã instalatiile de transport pe cablu din Parâng.
Angajatii care deservesc cele douã telescaune din statiune au o serie de normative impuse inclusiv de ISCIR, pe care trebuie sã le respecte cu strictete. Primarul municipiului, Tiberiu Iacob Ridzi le-a cerut responsabililor sã se asigure cã nu vor exista incidente în statiune în sezonul care se va deschide peste putin timp.
”Dacã sunt temperaturi sub -30 de grade Celsius, dacã vântul este extrem de puternic, avem normativ de la ISCIR si nu se pornesc instalatiile de transport. Noi am avut scandal în iarnã pe aceastã temã, cã nu am vrut sã pornim instalatiile pânã nu a coborât temperatura afarã la -29 de grade Celsius. Dacã se întâmplã un accident si mor oameni rãspunzi. Nimeni nu se abate de la norme, sunt clare, si oamenii sunt instruiti, au fost la cursuri de specializare pe aceastã temã. Acolo (n.r. incidentul din Suior) este posibil sã fi fost oameni în statiune, sau trebuia sã urce cineva si uite cum se întâmplã o nenorocire. Problema este cã acum fenomenele meteo apar dintr-o datã, la fel cum s-a întâmplat la noi, la piatã. Furtuna a dura 15 minute si ne-a fãcut o pagubã de 400 de mii de lei”, a declarat directorul DADPP Petrosani, Daniel Visan.
Pe de altã parte, tot în Valea Jiului, în aceastã varã a fost efectuat un exercitiu complex de salvare la care au luat parte echipe de la salvamont si jandarmerie montanã ori pompieri si politisti. Simularea a presupus recuperarea unor turisti rãmasi suspendati la 15 metri înãltime, dupã ce telegondola în care se aflau s-a blocat, dar si recuperarea unor turisti rãtãciti ori accidentati pe pârtiile de schi. Exercitiul din statiunea Straja a fost cel mai complex organizat vreodatã la nivelul judetului Hunedoara si a implicat peste 50 de salvatori din structuri ale Ministerului de Interne ori Salvamont Hunedoara.
Maximilian Gânju