În Valea Jiului, proiectul guvernamental „Fiecare copil în grãdinitã” nu a avut un efect uluitor, pentru cã pãrintii copiilor prescolari, care provin din familii sãrace, fie nu au educatia necesarã, fie li se pare prea putinã suma de 50 de lei pe care o primesc ca stimulent, pentru a-si da pruncii la grãdinitã. Totusi, sunt si cazuri în care acesti copii au avut noroc, iar pãrintii i-au adus chiar si pe timpul verii, acolo unde a fost organizat un atelier de varã.
Au învãtat lucruri pe care acasã nu le-ar fi stiut asa repede, stiu acum sã numere, sã adune, sã îsi scrie numele, ori sã socializeze, iar aceasta este cea mai mare realizare a programului guvernamental „Fiecare copil în grãdinitã”.
Mai sunt si pãrinti ce si-au adus copiii la grãdinitã, cã au primit acei 50 de lei si prezenta la clasã le-a adus celor mici numai avantaje. „Mi-am adus copiii la grãdinitã. Îi ajutã sã se integreze, sã se joace cu alti copii, sã stie sã discute, sã fie civilizati. Se vede o foarte mare diferentã, dupã ce au venit aici. Nu mai sunt plângãciosi, sunt mai ascultãtori, stiu poezii, cântecele, sã numere, culorile. Ne ajutã si cu 50 de lei, pentru cã suntem asistati social. Am 4 copii si acei 50 de lei ne ajutã foarte mult. Am luat încãltãminte, îmbrãcãminte, tichetul este bun-venit”, a spus o femeie, care îsi aduce copiii la grãdinita din Cartierul Aeroport din Petrosani.
Pe copii i-am gãsit în sala de clasã, cântând un cântecel despre toamnã. Alti pãrinti, însã, cred cã e putin doar 50 de lei, dar totusi, îsi aduc copiii si pentru acesti bani.
„E bine, dar e si putin cât li se oferã ajutorul acesta. Nu prea m-a ajutat, pe mine, cã am 3 copii. Mãcar 100 de lei de copil dacã ne dãdea. M-as descurca, pentru cã mai pun si transportul. Copiii de la grãdinitã nu au transport. În plus, la grãdinitã trebuie sã le dai mâncare si hãinutele sunt scumpe. Dar recunosc cã, nu m-as fi descurcat cu toti 3 altfel, dacã nu primeam si acei 50 de lei pentru fiecare”, a recunoscut o altã mãmicã.
Programul „Fiecare copil în grãdinitã” a umplut ceva mai mult sãlile de clasã, iar prescolarii au avut chiar posibilitatea sã vinã si vara la ore. A fost un proiect pentru cei din comunitãtile defavorizate, însã, cei mici au avut numai de câstigat.
„În perioada vacantei de varã, timp de douã sãptãmâni, la sfârsitul lunii iulie, începutul lui august, am avut la grãdinitã activitãti cu un numãr de 17 copii, beneficiari ai programului „Fiecare copil în grãdinitã”, provenind din familii defavorizate si copii cu dizabilitãti. Programul se adreseazã cunoasterii nemijlocite si ne-am bazat foarte mult pe experimentele pe care le-am fãcut. Am vizitat biblioteca, sã întelegem importanta cãrtii, ne-am axat mult pe lecturã, în fiecare zi am citit si am dezbãtut o poveste. Am fãcut experimente cu copiii si chiar în curtea grãdinitei am gãsit plante medicinale pe care le-am observat la microscop. Cu cei mari am învãtat chiar sã îsi scrie numele”, a precizat Mariana Epure, educatoarea care s-a ocupat vara de acesti copii.
Pãrintii si-au adus chiar si vara copiii la grãdinitã, mai ales cã acolo au avut de învãtat si, în plus, pe timpul vacantei, cei care au urmat cursurile de varã au primit si câte o masã.
Diana Mitrache