Nu au fost multi alergãtori, dar au venit din mai toate zonele tãrii. Am gãsit tineri din Craiova, Timisoara, Cluj ori Brasov, care au sosit la Petrosani si sâmbãtã, la ora 9,00 erau nerãbdãtori sã ia startul spre Parâng.
S-au înscris pentru douã trasee montane, în functie de curajul si pregãtirea fizicã a fiecãruia, dar au venit, asa cum ne-au recunoscut, pentru plãcerea de a alerga.
„Am aflat de acest maraton la Deva, când am concurat acolo la un semimaraton si de acolo am fost invitat. Sunt din Craiova. Pasiunea asta pentru a alerga este de vreo 6 ani de zile, de când m-am decis sã fac acest sport, alergarea montanã. Nu stiu cum e traseul acesta. Sunt prima datã aici si cred  cã este foarte frumos, mai ales cã am vãzut fotografii superbe de aici”, a spus unul dintre concurentii aflati sâmbãtã la start.
„Un prieten era interesat de maraton si am zis cã vin si eu. Sunt din Timisoara si mi se pare foarte fainã ideea. Este primul maraton la care particip si am emotii mari. O sã alerg pentru traseul din Cârja”, a adãugat o altã concurentã, care încerca sã prindã gustul maratoanelor montane, aici, în Parâng.
Traseul a avut douã variante si fiecare concurent a putut sã opteze pentru una din ele. Dupã o scurtã prezentare tehnicã, Adrian Mraz, directorul Centrului de Informare Turisticã din Petrosani le-a explicat tuturor ce au de fãcut, unde vor fi punctele de hidratare si cum sã nu se abatã de la trasee. „Un traseu este cel scurt, denumit Traseul Rusu, care pleacã  din Petrosani, pânã în zona Rusu si retur si un traseu mai lung, denumit Cârja si care a plecat din Petrosani, pânã la Vârful Cârja si retur, de 37 km, cu 1830 m diferentã pozitivã de nivel. Cel scurt are doar 16 km si o diferentã de 530 de nivel”, a spus Adrian Mraz.
Organizatori ai acestei prime editii au fost cei din Primãria municipiului Petrosani, iar primarul Tiberiu Iacob Ridzi a spus cã încearcã astfel sã aducã Parângul în prim-planul activitãtilor sportive si pe timp de varã. Din pãcate, absentii motivati, dar mult-asteptati ai acestei competitii au fost Toma Coconea si Avram Iancu, fiecare fiind angrenat în altã competitie.
„Este prima editie a maratonului din Parâng. A fost initiativa noastrã si  ni s-au alãturat cei doi mari campioni ai Petrosaniului, Toma Coconea si Avram Iancu, chiar dacã nu au putut sã fie aici. Ei, însã, ne-au ajutat mult la organizare si cu idei au venit si au marcat si traseul. Pentru prima editie este foarte bine si, în anii viitori vom promova si ne vom face mult mai bine vãzuti, asa încât sã devinã un simbol al maratonului în România”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, care s-a aflat la startul de sâmbãtã.
Astfel de competitii au loc si cu scopul de a atrage spre muntii nostri pasionatii de drumetii montane. Este un prim pas si aceastã competitie va avea loc anual.
Diana Mitrache