Modificãrile fãcute de cei care locuiesc la bloc, de multe ori chiar cu sacrificarea unor elemente de rezistentã, pun în pericol întregul imobil.
Dupã abolirea legii comuniste care interzicea închiderea balcoanelor pentru a nu fi afectatã vizual arhitectura stradalã, mii de locuitori ai Vãii au trecut la închiderea acestora, în vederea extinderii „spatiului vital”. Din pãcate, actiunea a fost executatã total alandala, în nici un bloc de locuinte neexistând în prezent douã balcoane asemãnãtoare. De la un etaj la altul, materialele folosite sunt radical diferite.
În timp ce unii, mai cu bani, au ales modernele termopane, altii si-au zidit „cutiile de chibrituri” exterioare cu lemne, cãrãmizi, plãci prefabricate sau corniere din fier. În plus, foarte putini dintre proprietarii balcoanelor transformate în sere au respectat toate prevederile legale. Potrivit legilor în vigoare de ani buni, pentru a închide un balcon este necesar acordul primãriei pe raza cãreia domiciliazã proprietarul, dar si obtinerea unei autorizatii de constructie. Foarte putini au si plãtit pentru încãlcarea legii.
Maximilian Gânju