Se reia procesul dintre CEH si Garda de Mediu

Procesul dintre Complexul Energetic Hunedoara si Garda de Mediu, privind termocentrala de la Mintia, se reia la finele acestei luni. Tribunalul Hunedoara va judeca dosarul în data de 25 septembrie.  Termocentrala de la Mintia este într-o situatie criticã. Aceasta riscã sã fie opritã, printr-o sentintã a instantei de judecatã. Termoncetrala nu s-a conformat cerintelor de mediu.Banii pentru realizarea centralei termice de pornire sunt din sursele proprii ale CEH, însã investitia pentru conformarea la cerintele de mediu pentru functionarea pe cãrbune va fi suportatã din ajutorul de tip SIEG.
“Finantarea necesarã conformãrii la cerintele de mediu pentru functionarea pe gaz natural va fi asiguratã din surse proprii, iar conformarea la cerintele de mediu la functionarea pe cãrbune va fi asiguratã prin accesarea unui ajutor de stat tip SIEG. Accesarea acestui ajutor de stat este atât obiectivul CEH, cât si al Ministerului Energiei, în prezent, lucrându-se la elaborarea documentatiilor în vederea notificãrii CE. În vederea conformãrii la cerintele de mediu pentru functionarea pe gaz natural si realizarea unei centrale termice de pornire necesare pornirilor grupului, societatea a constituit depozite care asigurã finantarea partialã a acestor lucrãri”,  aratã documentele ministerului de resort. Numai cã nici accesarea ajutorului de tip SIEG nu este încã bãtutã în cuie. Comisia Europeanã solicitã, în continuare, lãmuriri pe acest subiect. Garda de Mediu a dispus sistarea  activitãtii termocentralei Mintia în anul 2015, pentru neconformarea acesteia la cerintele de mediu. La judecarea cauzei pe fond, CEH a pierdut procesul.
Monika BACIU

Advertisements

Un comentariu la „Se reia procesul dintre CEH si Garda de Mediu

  • 9 septembrie 2017 la 17:02
    Permalink

    Mintia va castiga procesul cu Garda de Mediu. Instanta va decide ca pot functiona fara indeplinirea conditiilor de mediu pana cand le va putea indeplini.
    Scenariu posibil?

Comentariile sunt închise.