Cresterile semnificative ale preturilor de pe piata de energie pornesc anchetele. Semnalele aratã cã ar exista posibile întelegeri neconcurentiale între producãtori de energie din România au fost transmise spre analizã Consiliului Concurentei, în urma situatiei pe care România o înregistreazã pe bursa de energie electricã, unde preturile au atins un nivel ridicat fatã de aceeasi perioadã a anului trecut, se aratã într-un comunicat al Ministerului Energiei. De asemenea, pe fundalul productiei mai scãzute din hidrocentrale si a cresterii consumului, România si-a asigurat necesarul de electricitate cu o contributie consistentã în sistem a producãtorilor pe cãrbune si gaze, ale cãror costuri de productie sunt mai ridicate, sustine ministerul.
“De aproximativ o lunã de zile, este în atentia noastrã evolutia pe PZU, pe piata pentru doua zi a pretului energiei. Am solicitat încã de atunci domnului presedinte ANRE, Havrilet, sã-si facã o analizã si sã constituie comisiile dumnealor interne pentru a face aceastã analizã. Din pãcate, cu toate cã am primit promisiuni cã vom primi astãzi, pânã în sedinta de guvern, un raport, nu l-am primit de la dumnealor si vreau sã semnalez acest lucru. Am încercat sã identificãm, cu informatiile care le-am avut noi la dispozitie, dar… De asemenea, am avut în aceastã perioadã colaborarea Consiliului Concurentei si am avut mai multe întâlniri cu domnul Chiritoiu, chiar astãzi dimineatã, pânã sã vin la sedinta de guvern, am avut discutii cu dumnealor. M-am vãzut, de asemenea, si cu domnul Victor Ionescu, directorul OPCOM, piata pe care se fac aceste tranzactii. Cred cã una din cauze, foarte importantã, este aceea cã în luna iunie, când ar fi trebuit sã se realizeze licitatiile pentru furnizorii de ultimã instantã, – si aici facem referiri la toti marii furnizori din piatã, – acestea au fost amânate pentru luna august si practic toti acei furnizori, pe acele contracte bilaterale pe care nu le-au încheiat în luna iunie, acum vin pe piata zilnicã si fac achizitii de cantitãti mari de energie, creând o presiune pe aceastã piatã. A promis domnul Havrilet cã vor începe aceste licitatii pe data de 10 si le vor termina pânã la sfârsitul lunii august. Asteptãm acest lucru, dar, de asemenea, astept din partea ANRE solutii concrete pentru cã sunt principala institutie cu atributii de reglementare si control”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu. Ministerul Energiei va începe o analizã privind cauzele productiei scãzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României fiind, în aceastã perioadã, mai mic decât în mod obisnuit.
„Analiza îsi propune sã verifice dacã productia Hidroelectrica este afectatã de debitele reduse ale râurilor interioare sau este cauzatã de o exploatare defectuoasã a hidroagregatelor”, aratã un comunicat al Ministerului Energiei. Oficialii ministerului au mai precizat cã “România are capacitatea sã-si asigure fãrã probleme consumul intern din productie proprie”.
Monika BACIU