Încã de cum pui piciorul în Parcul National Retezat, la poarta de intrare de la Cârnic, esti întâmpinat de un prim miracol al muntelui. Cascada Loloaia, ascunsã bine printre „cotloanele” muntelui, îti aratã doar o pãrticicã din aventura care te asteaptã în cel mai sãlbatic munte al României.

Zeci de mii de turisti care aleg sã ajungã în Retezat prin Nucsoara-Cârnic cu popas la Cabana Pietrele viziteazã o cascadã care si-a croit loc prin stâncã si impresioneazã prin frumusete. Chiar dacã nu este impresionat de înaltã, Cascada Loloaia are o frumusete aparte, iar brazii semeti iesiti  ca din stâncã si care se oglindesc în cãldarea ei, fac spectacolul sã fie plin de culoare. Lolaia este la micã distantã de bariera de la Cârnic care permite accesul în Parcul National Retezat însã este foarte usor pentru un turist sã o rateze în drumul sãu spre zona Pietrele. Situatã la altitudinea de 1050 metri în partea de nord a parcului, este accesibilã pentru vizitare tot timpul anului.

Obiectiv pus în valoare

Pânã în iulie trecut, accesul era dificil la cascadã însã voluntari ai APNR si Agent Green, jandarmi montani dar si alti temerari au amenajat o potecã cu trepte si balustrade astfel ca turistii sã nu se mai accidenteze. Totodatã au fost montate indicatoare si panouri informative în limbile românã si englezã, iar obiectivul nu mai poate fi ratat de turisti. „Pe termen lung ne propunem sã aducem parcul Retezat la cele mai înalte standarde privind atractivitatea ecoturisticã. Doar astfel putem aduce în zonã turisti români si din strãinãtate care sã lase bani membrilor comunitãtilor locale ce asigurã servicii de calitate. Sunt convins cã odatã cu implicarea localnicilor într-un astfel de program va scãdea apetitul si puterea celor interesati de agresiuni asupra parcului”, a spus Gabriel Pãun, Presedinte Agent Green.

Proiectul ”Belvedere pentru cascada Lolaia” a fost desfãsurat în parteneriat cu Administratia Parcului National Retezat si realizat cu sprijinul financiar al Fundatiei pentru Parteneriat si al Mol România în cadrul programului ”Spatii verzi”. Agent Green a dus la cascada Loloaia, în urmã cu o lunã de zile, o delegatie de ambasadori din state ca Venezuela, Emiratele Arabe Unite si Kazahstan, iar oaspetii au fost invitati sã ia micul dejun fermecati de sursurul Loloaiei. Acelasi lucru îl pot face si miile de turisti care viziteazã obiectivul turistic de la poarta de intrare în Retezat.

Maximilian Gânju