An de an, decid sã nu mai plec în Turcia, iar acum douã zile, când ghidul care ne conducea spre aeroportul din Antalya ne spunea cã dacã avem de gând sã revenim, sã aruncãm un bãnut în Mediterana, aveam acelasi deja vu: parcã nu as renunta nicicând…
Turcia, cu dogmele sale religioase, cu minaretele din care muezinii îsi cheamã poporul la rugãciune, cu hotelurile de lux, în care te simti ca-n Rai (si cum altfel când hotelul nostru s-a numit Heaven), este mereu fascinantã. Încerc, an de an, sã o descopãr mai mult, sã înteleg unde gresesc cei care fac turism la noi si sã îmi explic normalitatea, care acolo te face sã îti lasi pânã si telefonul mobil (si hai! recunoaste! Te trec fiorii când îti pui mâna peste buzunarul în care îl tii si nu îl gãsesti acolo?) pe orice masã, sezlong, ori scaun, si sã îl gãsesti oricând acolo!
Antalya e un loc cu soare mult, pe care îl regreti imediat ce urci în avionul ce te duce spre casã, cu o mare mereu fascinantã, ce te face sã o descoperi zi de zi: iar pentru mine a fost, în prima zi, extrem de zbuciumatã, cum nu am vãzut-o niciodatã în ultimii 10 ani, ca mai apoi sã ne lase, pânã spre finalul sejurului, sã îi vedem pânã si muntii ce o strãjuiesc. Abia atunci întelegi de ce Meditereana e Marea Albã, cãci nu te lasã, asa oricum, sã o descoperi.
Turcia este poartã spre Orient cu peste 8000 de ani de istorie, cu capitala la Ankara (desi e mai interesant în Istanbul, singurul oras din lume ce se aflã pe douã continente, Europa si Asia) cu peste 8000 de km de coastã pe malul Mãrii Mediterane, malurile Marii Negre si traditii vechi de mii de ani specifice locului. Faptul cã e o tarã islamicã (99 la sutã din populatie este de origine islamicã) îi dã un farmec aparte, pentru cei care cautã exotismul tãrilor arabe. Iar pentru turism, se stie cã Turcia e cea mai apropiatã si ieftinã variantã. Si când ai citit Marea Neagrã, cum sã nu te gândesti cã am fi putut si noi, la Mamaia, sã avem conditiile de la Belek, ori Side?
Reguli pentru turisti. Le primesti la receptie
Cu toate cã sunt destul de permisivi, femeilor le este recomandat sã poarte haine decente, bluzite si tricouri ce sã le acopere posteriorul dacã nu vor sã audã suierãturi din partea bãrbatilor. Dacã vreti sã intrati în moschei, trebuie sã aveti umerii si picioarele acoperite. Aveti nevoie de pasaport. Cetãtenii români nu au nevoie de vizã. Fusul orar din Bucuresti este acelasi. Ca sã nu aveti probleme nu duceti mai mult de 200 de tigãri/ 10 trabucuri si mai mult de o sticlã cu alcool.
Autobuzul (dolmush, marcat cu un D în fiecare statie) este cel mai popular mijloc de transport public din Turcia si cel mai uzitat. Costã aproximativ 1 euro si îl sesizezi imediat ce auzi un claxon (doar dacã vrei sã te ia, fã un semn!)
Turcia este o tarã sigurã. Nu veti avea nicio problemã în ceea ce priveste disparitia vreunui obiect personal, oricare ar fi acesta. În toate statiunile turcesti, dar mai ales în Antalya, turistii cei mai multi vin din Rusia, de aceea o sã vedeti cã, cel putin prin bazar, vânzãtorii o sã încerce sã comunice în rusã. Si preturile sunt altele… În Turcia totul se negociazã, dar chiar si asa pentru rusi preturile sunt exagerat de mari fatã de restul turistilor. Iar dacã esti român, cu atât mai bine. Încã imaginea lui Hagi si a celorlalti fotbalisti români care au jucat în campionatul turcesc îi fac pe vânzãtorii turci sã fie mai prietenosi, iar pentru ei mai existã si vorba “dacã tu te simti bine pentru ce ai cumpãrat de la mine si eu mã simt bine”.
Antalya, capitala turismului
Antalya, oras pe coasta mediteranã în sud-vestul Turciei, este capitala turismului international turcesc. Situat în apropierea Golfului Antalyei, orasul Antalya îsi are originile adânc înrãdãcinate în istorie, încã din secolul 1, iar ruinele vechilor asezãri sunt bine conservate. În orasul Antalya veti avea ocazia sã vizitati casele otomane si minaretul rosu, simbolul Antalyei. Centrul istoric al orasului, Kaleiçi, este, de asemenea, si centrul turistic al Antalyei: hoteluri si cluburi, restaurante si baruri, sunt edificiile lumii moderne ridicate alãturi de Yivli Minare, simbol al centrului istoric restaurat sau de Kesik Minare, fosta Pangalia si biserica bizantinã, transformatã ulterior într-o moschee. Antalya este o destinatie turisticã caracterizatã de o climã mediteranã cu veri fierbinti si uscate, si cu ierni cãldute si ploioase, unul dintre motivele pentru care valuri tot mai mari de turisti aleg Antalya ca destinatie de vacantã nu doar pe timpul verii dar si pe timpul iernii. Odatã ce ai gustat din bucãtãria Antalyei, savoarea picantului Piyaz sau ale multora din specialitãtile mediteraneene gãtite în ulei de mãsline si servite reci va rãmâne cu tine pentru totdeauna, si, oricât de mult te-ai chinui sã-l gãtesti acasã, vei descoperi cã îti lipseste acel ingredient secret, nou de fiecare datã… parfumul locurilor, sau culoarea localã pe care oamenii au presãrat-o în bucãtele lor.
Side- oras al rodiilor, cândva grecesc
Side este situat pe coasta de sud a Mediteranei la aproximativ 75 km de Antalya. Aceastã statiune unicã se aflã pe o micã peninsulã platã, cu lãtimea de 300 m si lungimea de 800, pe care se îngrãmãdesc minuni arheologice. Regiunea Side, este una dintre cele mai vechi asezãri locuite de greci cu mii de ani în urmã. Numele înseamnã “rodii”, un simbol al fertilitãtii pânã în momentul de fatã si e plin de copaci cu rodii. În perioada anticã, orasul Side era unul dintre cele mai bogate orase de pe coasta Mãrii Mediterane, unde corãbiile piratilor ancorau des dezvoltând comertul cu sclavi. Aici sunt foarte multe puncte istorice unice care meritã vizitate cum ar fi, portile arcuite rãmase din perioada romanã, teatrul antic, templul zeitei Athena si cel al lui Apollo, bãile romane, necropolisul ori statuia Împãratului Vespasian. Datoritã abundentei de bogãtii arheologice, toatã arhitectura din partea veche a orasului Side are acelasi stil – drãgut, cu clãdiri din piatrã cu douã etaje, cu balconase din lemn, de-a lungul aleilor labirintice. Statiunea Side este flancatã de douã plaje superbe – la vest, între Sidi si Colaki, plajele însumeazã lungimea de 30 km (tot aici se aflã si principalul complex hotelier al statiunii), iar la est plaja este mai linistitã si continuã pânã la insulita de pe râul Manavgat. Regiunea Alanya, situatã la 120 de kilometri de Antalya, este una dintre cele mai populare zone ale Rivieriei Turcesti. Alanya nu atrage turisti numai prin atmosfera relaxantã ci si pentru istoria bogatã care si-a lãsat urme milenii de-a rândul. Istoria orasului dateazã din antichitate. Întemeiat de colonistii greci în secolul al doilea înaintea erei noastre, zona a fost cunoscutã cu numele de Korakesium si consideratã o renumitã bazã pentru flota piratilor.
O datã cu construirea cetãtii care poate fi vizitatã si astãzi, orasul a adãpostit populatia de atacurile repetate ale piratilor. Perioada romanã, care a început în anul 65 înaintea erei noastre, a fost perioada de glorie si prosperitate a orasului. Mai târziu Marcus Antonius i-a fãcut cadou orasul Cleopatrei în semn de dragoste si devotament. Orasul de astãzi se întinde pe faleza de lângã zidurile cetãtii. În afarã de cetate meritã de vizitat si Muzeul Arheologic, Turnul Rosu, “ Kizil Kule” care se aflã în port, portul fiind înconjurat de cluburi de noapte, terase si restaurante.
Alanya este recunoscutã ca un centru turistic bine dezvoltat, accesibil pentru orice vârstã, dar mai ales pentru cei care vor distractie. Multi turisti, în special scandinavi, germani, rusi si olandezi, îsi fac vacantele cu regularitate în Alanya pe timpul lunilor cãlduroase. Sunt atrasi de aceastã zonã datoritã preturilor accesibile, temperaturilor ridicate, plajelor nisipoase, accesului cãtre zonele istorice ale Antalyei , si a bucãtãriei rafinate. Principala atractie a orasului o reprezintã plajele întinse de nisip, plantatiile de bananieri, un pitoresc si vechi castel, împreunã cu nenumãratele hoteluri, restaurante si cafenele care fac din aceastã parte a Turciei un loc de neuitat pentru vacantã.
Diana Mitrache