Cei care iubesc muntele, miscarea în aer liber si competitia sunt invitati la un raid nocturn, primul de acest fel din România. În afarã de experienta de neuitat, participantii primesc medalii, diplome, bani, plachete manufacturate si au parte de multã adrenalinã.

“Iorgovanu Night Run” este un concurs de semi-maraton nocturn ce se va desfãsura în perioada 18-19 august 2012, începând cu ora 01.00 noaptea, pe un traseu în Muntii Retezat. Mai exact, competitia este localizatã  în zona Retezatului Mic din raza localitãtii Uricani, Hunedoara si vine în întâmpinarea celor care doresc sã-si depãseascã limitele într-un cadru natural deosebit. „Este practic primul maraton nocturn, prima alergare pe timp de noapte de la noi din tarã si, pe lângã asta e si faptul cã toatã aceastã competitie se desfãtoarã pe traseu montan. Adicã, nu e nimic asfaltat acolo, sunt portiuni de gol alpin, grohotis, pãdure. E cât se poate de extrem, plus cã e noaptea, iar asta e inedit. Vor fi concurenti din toatã tara, iar dacã luãm în calcul cã în primãvarã la Oslea  Hike and Ride Challenge au venit peste 100 de oameni din toatã tara. Doritorii ne pot gãsi la adresa  http://www.iorgovanu-nightrun.com”, a precizat Cristian Kuszai, PR-ul competitiei.

Cei care se vor înscrie nu vor regreta adrenalina, spiritul competitional si vor avea parte de premii, unele chiar inedite. „În primul rând câstigã experienta unei participãri la un asemenea eveniment. Vor exista si premii în bani, pentru cã toti trebuie sã ne plãtim facturi, plus, cã fiecare va primi câte un tricou inscriptionat cu denumirea concursului, medalii si statuete, create de unul dintre colegii nostri de la Clubul Aplin, Petre”, a mai adãugat Cristian Kuszai. “Totul a plecat de la o mânã de prieteni, în timp ne-am transformat într-un club montan si momentan ceea ce facem e sã împãrtim experientele si ideile noastre cu toatã lumea. La fel s-a întâmplat si cu Oslea Hike and Ride Challenge unde totul a plecat de la turele de freeride, la fel se întâmplã momentan si cu Iorgovanu Night Run, totul pornind de la turele de noapte în Retezat. Chiar daca ideile sunt îndrãznete si poate uneori par chiar nebunesti, înainte sã pornim cu o astfel de competitie cerem consultantã din partea salvamontului, visãm traseul ziua pentru cã noaptea stãm mai mult pe el, practic nu lãsãm nici un detaliu la voia întâmplãrii. Important e cã ne place ceea ce facem, punem suflet în toate activitãtile acestea si se vede”, a spus si  Laurentiu Petreanu, unul dintre organizatorii competitiei, vicepresedinte CAVJ.

Retezatul Mic este  parte a Parcului National Retezat si aduce competitorilor posibilitatea descoperirii naturii în forma ei brutã. Punctul cel mai înalt al traseului competitiei se aflã pe vârful Iorgovanu la 2.014 m, În pesterile de acolo, spune legenda, trãia demult un balaur înfricosãtor. Acesta o rãpeste într-o buna zi pe Ana – sora cea micã a viteazului Iorgovanu -, iar drept pedeapsã eroul

legendei, îl omoarã si îi carã lesul pe crestele muntilor, urma putând fi vãzutã pânã si azi de cei care bat aceste cãrãri.

Diana Mitrache