Problemele tehnice din subteranul minei Livezeni diminueazã, considerabil, productia de cãrbune. Directorul general al CEH, Viorel Stancu, a declarat cã din cauza unor cercetãri geologice a zãcãmântului si a deranjamentelor tectonice din subteran se înregistreazã probleme în ceea ce priveste exploatarea cãrbunelui de la mina Livezeni. Mai pe româneste, complexul mecanizat din stratul 13 a ajuns la … piatrã.
“Nu sunt probleme grave, sunt probleme tehnice întâmpinate de o cercetare destul de largã geologicã a zãcãmântului de acolo. Am întâlnit niste deranjamente tectonice care duc la micsorarea câmpului de abataj de la noul panou, nu la nepunerea acestuia în functie. Se va pune în functie, dar din pãcate pentru o perioadã mai scurtã, nu pentru un an si jumãtate-doi. Nu ne afecteazã foarte grav. Am gãsit solutii sã punem o nouã capacitate în functie atunci când în acest abataj se va finaliza exploatarea, peste 7-8 luni”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH. În aceastã perioadã cererea de energie pe piatã este ridicatã, iar minele din Valea Jiului asigurã cu greu necesarul de cãrbune pentru functionarea termocentralelor. “Destul de greu facem fatã cu productia de cãrbune (raportat la cerere-n.r.), am semnat un protocol cu sindicatele si lucrãm si în luna august, ca în luna iulie”, a mai subliniat sursa citatã.
Ministrul Energiei dã asigurãri cã vor fi realizate investitii în minele din Valea Jiului, cu precãdere în cele considerate viabile, adicã Livezeni si Vulcan. “Mineritul este foarte important (…)Ne dorim cu pasi mici sã pãstrãm constant ce avem în galerii, dar sã si dezvoltãm”, sunt doar câteva din declaratiile ministrului Energiei, Toma Petcu. “Pentru noi, mineritul este foarte important si în aceastã perioadã destul de dificilã pentru sistemul energetic national s-a dovedit cã grupurile care functioneazã în cadrul CEH sunt foarte importante, si automat si cãrbunele pe care minerii îl produc si îl dau cãtre aceste grupuri. Sunt convins cã prin planul de reorganizare care e gândit la nivelul ministerului împreunã cu Consiliul de Administratie si directoratul va fi important pentru revitalizarea activitãtii companiei, dar si a mineritului. Este clar cã sirul de greseli de-a lungul timpului, care au plecat din zona mineritului sau a liderilor de sindicat sau din zona politicã au dãunat nu doar activitãtii minerilor, ci si perceptiei la nivel national despre mineri. Eu lucrez îndeaproape cu toti liderii de sindicat si sunt oameni care stiu foarte bine ce au de fãcut si sunt oameni de o mare calitate. Ne dorim cu pasi mici sã pãstrãm constant ce avem în galerii, dar sã si dezvoltãm. Din pãcate, la nivelul de consum care l-au avut cei de la termocentrale, mã refer la Paroseni si Mintia, nu s-a reusit sã se tinã pasul cu partea de minerit si extractie a cãrbunelui, pentru cã sunt foarte multe probleme, nu doar problema personalului, ci si problemele tehnice, pentru cã neexistând resurse financiare în ultimii ani au fost subfinantate pãrtile de aprovizionare cu materiale, cu echipamente de sigurantã, cu echipamente de exploatare, toate aceste lucruri începem usor-usor sã le deblocãm. Am gãsit nu doar resursele financiare, ci si sursele de achizitii si cred cã în perioada urmãtoare aceastã activitate de minerit se va desfãsura nu doar în conditii bune si de securitate, ci sã o dezvoltãm si sã ne axãm pe minele care sunt rentabile si viabile pentru companie”, a spus, la Petrosani, ministrul Energiei, Toma Petcu.
Ministrul subliniazã cã investitii ar putea fi realizate si din fondurile de care dispune CEH la ora actualã, dat fiind faptul cã încasãrile de pe urma vânzãrii energiei electrice sunt la cote ridicate. “Si în companie în aceastã perioadã, pe vânzãrile masive de energie electricã, la niste preturi foarte bune pe piata de PZU, se simte în companie o injectie de capital, care nu dã doar un respiro companiei, dã si posibilitatea de a se gândi la o viitoare dezvoltare”, a mai subliniat ministrul. Toma Petcu a accentuat faptul cã unitãtile miniere din cadrul CEH nu fac fatã cu aprovizionarea termocentralelor cu cãrbune.“Cantitatea de care au nevoie centralele la ora actualã, minele nu fac fatã cu aprovizionarea la ce nivel de consum existã. În momentul vom realiza SIEG-ul va fi stipulat foarte clar ce cantitãti vor fi livrate lunar, pe ce preturi, lucrurile vor fi foarte bine stabilite”, a mai precizat Toma Petcu. Minele din Valea Jiului nu au mai beneficiat de investitii serioase de ani de zile, iar lucrul acesta se reflectã în cantitatea de cãrbune extrasã din subteran.
Monika BACIU