Noi tensiuni între mineri si energeticieni. În timp ce energeticienii cer anularea accesãrii ajutorului de stat de tip SIEG si desprinderea termocentralei Mintia de Complexul Energetic Hunedoara, minerii contestã acest lucru. Vineri, la Petrosani a avut loc Consiliul de Administratie al CEH, sedintã în cadrul cãreia energeticienii au venit cu nouã propunere pentru termocentrala Mintia.

“Consiliul de Administratie a luat act de propunerea înaintatã si urmeazã sã cearã date suplimentare conducerii executive si sã vadã în ce mãsurã o poate promova cãtre minister. În varianta SIEG-ului am rãmas la Mintia cu grupul 3 pe gaz si acum se fac demersuri sã vadã dacã îl pot lãsa pe cãrbune, un singur grup si celelalte 5 grupuri CEH confirmã, cã am pus mâna pe o corespondentã, cã vor tãia celelalte 5 grupuri energetice. Adicã salveazã grupul 3 si toate activele rãmase se vor lichida si de acolo ne-am sesizat. SIEG-ul nu stã în picioare în varianta în care rãmânem cu un singur grup la Mintia pentru cã dacã avem avarii la grup nu putem asigura serviciile, cã nu avem o rezervã. Paroseniul are un CAF cu care poate asigura termoficarea si îsi poate onora contractul, în schimb la Mintia, noi nu avem CAF, nu avem o instalatie suplimentarã cu care sã ne ajutãm pânã lichidãm avaria. Propunerea  conducerii pe care noi o sustinem se bazeazã tot pe directivele europene, dar pe asigurarea alimentãrii cu energie electricã a retelelor în momentele de secetã sau de ger”, a declarat Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoreanã. Sindicalistii de pe partea energeticã sustin cã prin noul proiect pentru salvarea termocentralei de la Mintia se doreste divizarea de CEH si realizarea de investitii din fonduri proprii si credite bancare.

“Energia asta se tranzactioneazã pe piata de echilibrare, aici e pretul bun, pe piata zilei urmãtoare s-a dus la 300 (lei/MWh), dar nouã nu ne-ar acoperi costul de productie, ori strategia noastrã cu trei grupuri, douã desulfurãri vom functia majoritar pe piata de echilibrare, în rest e oprit. Avem inclus, cu functionarea pe cãrbune din Valea Jiului. Si pe varianta de SIEG divizarea se face între energie si minerit, dar noi am rãmâne cu un singur grup. În noua variantã am rãmâne cu trei grupuri si tot ce nu dau ei (minerii-n.r.) la Paroseni se preia la Mintia fãrã nicio problemã”,  a mai precizat Cristian Istoc.

Energeticienii spun cã vor prezenta demersul privind salvarea termocentralei Mintia si premierului României, Mihai Tudose.  “Noi ne tinem acum de demersul acesta si vrem sã îl ducem la nivel de minister si dacã trebuie, chiar pânã la premier. Invocãm interesul national, 1000 MWh putere instalatã nu o putem arunca la gunoi”,  a mai spus liderul  energeticienilor.

Sindicalistii din minerit nu sunt de acord

Sindicalistii de pe partea minierã nu sustin noul proiect prezentat în cadrul Consiliului de Administratie. Ei spun cã termocentrala Mintia vrea sã pãrãseascã CEH-ul fãrã datorii.

“Legat de termocentralã este o problemã pentru cã cei de la Mintia, la un punct privind viabilizarea grupurilor energetice de la Mintia au venit cu o idee cum cã nu mai au nevoie de CEH, vor sã fie de sine stãtãtori, nu le trebuie serviciile tehnice de sistem si au mers la o intimidare si au spus cã ar vrea sã fie singuri. Au spus cã vor lua un ajutor de la bancã. Dacã vrei ajutor de la bancã trebuie sã fii o entitate purã (fãrã datorii-n.r.). Ei vor sã lase CEH-ul, sã se divizeze înainte de divizare. Aici am întrebat si nu mi s-a rãspuns cum au ajuns la situatia asta tinând cont cã înainte acel program a fost avizat de cãtre statul român, de toatã conducerea CEH si trimis spre avizare la Bruxelles.  Acum cum venim noi…”, a spus Dorin Vezure, lider de sindicat în cadrul Sindicatului Muntele, care apreciazã cã noul program propus pentru salvarea termocentralei Mintia ar aduce defavoruri minerilor.


Sindicalistii de pe partea minierã îi acuzã pe cei de la Mintia de faptul cã în decursul ultimilor zeci de ani nu au implementat niciun program pentru modernizarea grupurilor energetice.

“Dacã ne raportãm la certificatele de CO2, dacã ne raportãm la cantitatea de cãrbune care a fost gãsitã în depozitele de la ei si arsã pe timpul lui Andronache si la 30 lei/MWh. Le-am spus cã de atâtia zeci de ani de zile nu ati fost în stare sã vã faceti un grup, nu conteazã care, sã vi-l faceti sã fie ok din punct de vedere al mediului. Ati jucat numai pe piata de energie si ati cumpãrat si vândut certificate de CO2 si nu ati fãcut nimic. Acum vin si spun cã nu mai au nevoie de noi. Nu se poate asa. Ei vor 26% ca productie sã provinã din cãrbunele indigen si restul sã vinã din import. Trebuie reamintit faptul cã actuala conducere a termocentralei Mintia face presiuni pe parte politicã pentru implementarea acestui program. Ei vor  sã plece curati si vor sã acceseze niste bani de la o bancã si sã meargã ei înainte. Asa ceva nu se poate, nu suntem nici noi prosti”, a mai spus Dorin Vezure.

Toma Petcu: “Prima conditie este sã nu afecteze SIEG-ul”

De cealaltã parte, ministrul Energiei, Toma Petcu, sustine cã orice variantã se poate lua în calcul atâta timp cât nu afecteazã accesarea ajutorului de tip SIEG.  “Domnul Visan

(Doru-n.r.) a discutat cu dumnealor, mi-a prezentat care este viziunea dumnealor, o sã ne asigurãm  cã viziunea lor nu afecteazã SIEG-ul. Dacã nu afecteazã SIEG-ul si este una care poate fi mai bunã cu sigurantã o vom aplica, dar repet, prima conditie este sã nu afecteze SIEG-ul. Prin SIEG reusim sã revitalizãm ambele pãrti, eu nu pot sã mã uit la aceastã companie doar la o parte care merge, acum vinde la preturi foarte bune si cealaltã care este de suport sã o neglijãm.  Cu sigurantã nu vom face acest lucru”, a spus ministrul Energiei,  Toma Petcu, la Petrosani

Problemele de la termocentrala Mintia sunt extrem de grave. Termocentrala ar putea fi închisã printr-o decizie a instantei pentru cã nu s-a conformat la cerintele de mediu. În tot acest timp, planurile privind salvarea entitãtii se schimbã.

Monika BACIU