Cãrbunele a însemnat viatã, dar si moarte. Valea Jiului si-a cinstit minerii care si-au jertfit viata pe altarul cãrbunelui negru. Ziua Minerului a fost marcatã, la Petrosani, la fel ca în fiecare an, prin grija administratiei locale.

Este un moment important. S-au scurs 40 de ani de la grevele care au însângerat Valea Jiului. Greutãtile cu care se confruntau minerii i-au determinat pe acestia sã porneascã revoltele, iar de atunci, de când si-au strigat nemultumirile si au luptat pentru apãrarea locurilor de muncã s-au scurs 40 de ani.  “Paradoxal, pentru mineri si pentru Valea Jiului, de ce nu, de-a lungul istoriei, cãrbunele a însemnat viatã, dar si moarte. A însemnat viatã pentru toti cei care au intrat in minã, pentru toate familiile lor, si moarte pentru cei care, pentru a-si pune o pâine pe masã, au murit.Astãzi suntem aici pentru a-i cinsti si pentru a le cinsti memoria si pentru a tine aprinsã aceastã flacãrã a vietii si a mortii, aceastã îmbinare indisolubilã a noastrã, a vietii si a mortii pe acest pãmânt, în acest univers finit.Vã multumesc cã sunteti aici, alãturi de noi.  Cred cã suntem datori, noi ce care suntem urmasii lor, sã-i cinstim, sã nu îi uitãm niciodatã si sã tinem aprinsã aceastã flacãrã a mineritului si mineritul sã existe în continuare în Valea Jiului chiar dacã nu la dimensiunile la care am fost obisnuiti”,  a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.  Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, este sperã cã România nu va renunta la cãrbunele din Valea Jiului. “Chiar dacã poza acestui moment, fie cã vorbim de România sau Europa, ne aratã cã mineritul nu este rentabil, eu cred cã o tarã responsabilã nu renuntã la ceea ce are, atât la bogãtiile din subteran cât si la  bogãtiile umane, asa cum este resursa umanã din Valea Jiului. Încã o datã eu vã multumesc, vreau sã le urez tuturor minerilor care mai sunt în activitate multã sãnãtate, sã dea Dumnezeu sã se întoarcã cu bine, de fiecare datã, din subteran sã revinã la suprafatã, acolo unde, chiar dacã pãmântul tine o lume rea, sunt oameni care îi iubesc si îi apreciazã”, a mai spus  primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.

La evenimentele de comemorare de la Petrosani a luat parte si ministrul Energiei, Toma Petcu. Acesta sustine cã huila din Valea Jiului este importantã pentru România si cã urmeazã un plan de investitii care sã revitalizeze activitatea extractivã.

“Activitatea de miner este una foarte dificilã, important este sã întelegeti cã nu doar Ministerul Energiei sau Guvernul României vrea sã arate cât de importantã este aceastã activitate, ci sã prezinte multumirile pentru activitatea de zi cu zi care s-a desfãsurat si se va desfãsura. Întreaga tarã vrea sã transmitã acest lucru, pentru cã aceastã meserie este cea mai grea din România, este o meserie cu riscuri, cu neîmpliniri si nu este nici cea mai bãnoasã. Este o meserie care presupune sacrificii. Îmi doresc ca activitatea de minerit sã o dezvoltãm printr-o reconversie nu numai profesionalã, ci si a sistemului de exploatare, ci si printr-un sistem foarte bine pus la punct. În aceastã perioadã criticã a temperaturilor partea de productie a energiei electrice pe bazã de cãrbune se dovedeste nu doar necesarã, ci vitalã pentru România. Dacã nu întelegem acest lucru si dacã nu putem cu totii umãrul si nu muncim cu totii pentru a gãsi cele mai bune solutii pentru rentabilizarea si sistemului. Principala preocupare a Guvernului si a mea ca ministru este aceea de a gãsi cele mai bune solutii ca mineritul în Valea Jiului sã nu mai fie vãzut ca o povarã, ci din contrã, mineritul trebuie sã fie vãzut ca o solutie, mineritul trebuie vãzut ca o activitatea care sã nu doar sã fie onorantã pentru cei care o practicã, ci necesarã pentru noi toti”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu, la Petrosani.

Minerii lucreazã la fel de greu ca în 1977

Directorul general al CEH, Viorel Stancu, ezitã atunci când vorbeste de viitorul mineritului.  “Nu putem uita de ziua de 6 august, indiferent de conditiile în care se desfãsoarã mineritul în Valea Jiului. 1929, 1977, 2001 Vulcan sunt date care au marcat aceastã zi si ziua de 6 august a pãtruns adânc în inimile cetãtenilor din Valea Jiului. Nu putem uita si dacã vremurile sunt grele sã ne cinstim înaintasii, e o datorie pe care trebuie sã o pãstrãm în inimile noastre. Vremurile ne demonstreazã cã este necesar mineritul, activitatea va continua, chiar dacã sub o formã mai restrânsã. Conditiile meteo ne-au ajutat sã demonstrãm cã fãrã noi nu se poate”, a spus Viorel Stancu, directorul general al CEH.  Alãturi de ministrul Energiei s-a aflat si  secretarul de stat, Doru Visan. În cadrul evenimentelor dedicate Zilei Minerului, la Petrosani au avut loc depuneri de coroane de flori.

Monika BACIU