Dacã deponeul ecologic de gunoi se va amenaja pe raza orasului Petrila, localnicii de aici nu vor plãti nici mãcar un leu pentru deseurile menajere. În caz contrar, se va plãti înzecit, pentru cã s-ar putea sã fim nevoiti sã „exportãm”, în loc de vagoane cu cãrbune, vagoane pline cu gunoi, la sute de kilometri depãrtare, iar transportul îl va suporta tot populatia.

Petrila are singura locatie viabilã din Valea Jiului pentru amenajarea deponeului ecologic de gunoi, lucru recunoscut chiar si de consilierii locali care anul trecut s-au opus vehement amenajãrii acestuia pe raza Petrilei. Vasilicã Jurca, viceprimarul orasului – care anul trecut a fãcut parte din grupul consilierilor opozanti – a declarat, ieri, cã nu trebuie priviti ca „Gicã – Contra”, dar s-au opus pentru cã nimeni nu le-a explicat atunci avantajele si dezavantajele implementãrii acestui proiect si nici exact ce prevede el. Acum, datele problemei se schimbã. „la initiativa Consiliului Judetean, ne-am deplasat la Vâlcea, sã vedem un deponeu ecologic de gunoi. Zilele urmãtoare o sã mergem si la Ghizela, lângã Timisoara, unde este un deponeu ecologic nou construit. Dupã aceea, vom organiza o dezbatere publicã, în care sã explicãm populatiei care ar fi avantajele si dezavantajele acestui proiect”, a declarat Jurca. El spune cã, dacã vor respectate toate normele europene de protectie a mediului, nu se vor împotrivi constructiei acestui deponeu, pe care si l-ar fi dorit primarul Uricaniului, însã locatia gãsitã nu corespundea cerintelor. „Dacã se vor respecta toate normele de protectie a mediului, iar orasul Petrila nu va fi afectat, noi nu ne mai opunem. Anul trecut, o parte a consilierilor a votat împotrivã pentru cã proiectul ne-a fost cumva bãgat pe sub usã. Noi nu am fost consultati. Nu suntem Gicã – contra, dar trebuie sã analizãm toate aspectele problemei”, a subliniat viceprimarul orasului Petrila.

Costurile de transport ar putea sufoca populatia

Trebuie precizat, însã, cã problema trebuie urgentatã, pentru cã  judetul Hunedoara riscã sã piardã finantarea nerambursabilã de 70 de milioane de euro acordatã pentru amenajarea deponeului ecologic si închiderea si ecologizarea vechilor gropi de gunoi. Iar de pierdut, tot populatia ar pierde. De exemplu, localnicii din Petrila plãtesc acum 4 lei/ mc de gunoi. Dacã deponeul s-ar amenaja aici – evident, dupã toate normele europene în domeniu – costurile ar scãdea la ZERO. În schimb, dacã nu se va gãsi întelegere, costurile s-ar înzeci, pentru cã se adaugã transportul. Gunoiul trebuie dus undeva, iar cu cât distanta creste si costurile cresc, exponenitial, lucru resimtit exact în buzunarele oamenilor si asa sãrãciti de criza financiarã. În plus, dacã judetul Hunedoara va rãmâne fãrã finantare, acest lucru ar aduce costuri sufocante pentru administratiile publice locale pentru închidere si ecologizarea gropilor de gunoi existente. La ora actualã, în judetul Hunedoara mai sunt trei deponee de deseuri menajere deschise, la Deva si Orãstie, care au ca termen de închidere 16 iulie 2015, respectiv Vulcan, care trebuie închis pânã la data de 16 iulie 2016. Cele trei preiau deseurile menajere din întregul judet, mai putin din comunele izolate – cum este Bãtrâna sau Bunila – unde s-a acceptat sã se foloseascã vechile amplasamente, din cauzã cã sunt aproape izolate si masinile de gunoi nu pot urca pânã acolo. Dupã alinierea la normele europene, rând pe rând s-au închis gropile de gunoi din restul comunelor sau oraselor, însã terenurile trebuie ecologizate.

Carmen Cosman