Peste 25.000 de semnãturi au fost strânse on-line de ecologistii care nu sunt de acord cu constructia hidrotehnicã din Defielul Jiului. În opinia lor, „33 de kilometri de curs de râu vor dispãrea. Jiul, pe toatã lungimea din defileu, va deveni o amintire. Va fi inlocuit cu un firicel jalnic de apã, pierdut printre pietre. În 2016, dupã 4 ani de sistare, au fost reluate “lucrãrile” la cel mai devastator proiect pentru naturã, implementat în tarã în ultimii 27 de ani.

Defileul Jiului este protejat de lege, fiind declarat si parc national si sit Natura 2000”. Pe site-ul pe care ecologistii adunã semnãturi, existã expuse si motivele

Proiectul sinistru presupune ghilotinarea cursului Jiului printr-un baraj la Livezeni, de unde apa este deviatã prin tunel pânã la iesirea din defileu. Mai mult, la treimea defileului fac alt baraj, care sã stoarcã si sã trimitã spre aductiune si putina apã adunatã pe prima treime a defileului. Si râul Bratcu, o perlã ascunsã a parcului, va fi deviat. Pârâul Dumitra, care încã adãposteste specii protejate de pesti, va fi si deviat si regularizat pânã la distrugerea completã a cursului inferior. Prin urmare, reteaua hidrograficã a parcului national va fi nimicitã. Se adaugã defrisãri, drumuri industriale, un alt pod, santiere, utilaje care polueazã si tulburã ani în sir linistea naturii, ferestre de atac …

Distrugerea habitatelor acvatice si ripariene, aridizarea microclimatului defileului, se vor resimti asupra întregului ansamblu de ecosisteme al parcului national, care se va prãbusi. Echilibrul mutimilenar al padurilor virgine va fi perturbat. De la speciile protejate de pesti, care vor dispãrea complet din situl Natura 2000/parcul national, de la vidre pânã la ursii care coboarã în perioadele secetoase sã bea apã chiar din Jiu, toate vietuitoarele vor avea de suferit. Ecoturismul va primi, prin eliminarea totalã a raftingului, o loviturã de gratie. Defileul Jiului va deveni o zonã dezolantã.  Disparitia chiar si a ultimului râu mare de munte care mai curge liber în Carpatii Românesti înseamnã desigur o mutilare a cadrului natural al tãrii, în ansamblu. Agentia Nationalã pentru Protectia Mediului, autoritatea competentã pentru acest proiect, trebuie sã aplice prevederile de la art. 46, alin. (3), literele a) si b) din Ordinul 135/2010, care specificã faptul cã este obligatorie revizuirea acordului de mediu când apar elemente noi. Si au apãrut nenumãrate elemente noi la acest proiect. Esential este cã în parcurile nationale sunt admise doar activitãtile traditionale practicate numai de comunitãtile din zona parcului national, cã în siturile Natura 2000 sunt interzise activitãtile care perturbã speciile si deterioreazã habitatele pentru care a fost desemnat situl si cã este interzisã deteriorarea stãrii ecologice a corpurilor de apã.

Deocamdatã Agentia Nationalã pentru Protectia Mediului a refuzat sã aplice legislatia, în ciuda faptului cã Ministerul Mediului, în rãspunsul (11368/AJ/23.10.2015) la scrisoarea deschisã privind Defileul Jiului din septembrie 2015, a recunoscut cã procedura trebuie reluatã. Agentia Nationalã pentru Protectia Mediului a invocat, în adresa 1/826/TFP/28.03.2016, argumente false, precum faptul cã impactul s-ar fi produs deja, când în realitate impactul semnificativ asupra habitatelor si speciilor va avea loc doar când barajele vor intrerupe continuitatea Jiului si când râul va fi deviat în tunel. Impactul de pânã acum este infinitezimal fatã de cel final. Garda Nationalã de Mediu trebuie sã constate cã acordul de mediu GJ-51/18.04.2003 si-a încheiat efectele juridice, este ineficace, din moment ce a fost emis pe baza unei documentatii în care pe prima paginã scrie cã lucrãrile au loc pânã în mai 2007, deci sã constate cã se lucreazã fãrã acord de mediu si sã impunã sistarea lucrãrilor. În domeniul mediului, prin natura domeniului, factorul timp conteazã enorm, iar evaluarea de mediu a fost doar pentru iunie 2003-mai 2007.  Încã nu este prea târziu pentru salvare Defileului Jiului! Autoritãtile de mediu trebuie doar sã aplice legea. Ne adresãm acestora dar si oricãror alte autoritãti cu competente în acest amsamblu de ilegalitãti. Solicitãm guvernului sã abroge de urgentã HG 1297/2006, pentru cã nici nu se poate pune problema ca în anul 2017, în conditiile excedentului în ce priveste energia electricã, sã fie de utilitate publicã distrugerea unui parc national pentru câtiva MW. Întrucât, din 16.01.2016, distrugerea apelor, a fondului piscicol si forestier, reprezintã amenintãri la adresa securitãtii nationale, iar institutiile sesizate refuzã sã aplice legea, este necesarã interventia CSAT pentru stoparea lucrãrilor ilegale din Defileul Jiului.

Denuntul cu privire la infractiunile din Defileul Jiului a fost înregistrat la Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Bucuresti cu nr. 2769/VIII/1/2015 în 17.11.2015. De atunci, nu doar cã nu a fost nimeni tras la raspundere, dar activitatea infractionalã în curs a continuat si s-a amplificat fãrã ca procurorii sã intervinã. În aceste circumstante, extrem de grave, solicitãm o anchetã a CSM. Solicitãm Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii a Senatului sã ancheteze acest caz.

De ce este important?

Cel mai spectaculos parc national din tarã va fi distrus de la un capãt la celãlalt. Defileul Jiului, cu peisajele care îti taie rãsuflarea, cu ultimul râu mare de multe care mai curge liber în Carpatii Românesti, cu padurile virgine si cvasi-virgine care care formeazã aproape jumãtate din mantia verde a versantilor, se numãrã, fãrã îndoialã, între cele câteva elemente esentiale, de valoare supremã, ale patrimoniului natural national. Parcurile nationale sunt ultimele refugii ale naturii la scarã mare, sunt menite pãstrãrii într-o formã neperturbatã mãcar a unor esantioane din magnifica naturã pe care am avut-o. Ele sunt protejate cu adevãrat în orice tarã din lume. Este de neconceput chiar si în lumea a treia ca autoritãtile sã ia macar în considerare implicarea în distrugerea unui parc national, cum se întâmpla acum la noi. Distrugerea Defileului Jiului, fãrã sens, nu este doar o tragedie de proportii ci si o rusine nationalã. Din pãcate aceste autoritãti sunt atât de dedicate distrugerii acestui colt unic de naturã vibrantã, coplesitoare, încât doar o opozitie publicã masivã poate schimba ceva! ”În cele din urmã, societatea noastrã va fi definitã nu doar prin ceea ce creãm ci prin ceea ce refuzãm sã distrugem.”

Petitia poate fi semnatã la adresa: https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/opriti-distrugerea-defileului-jiului, iar numãrul necesar de semnãturi este 30.000.

Diana Mitrache