Trei dintre prorectorii Universitãtii din Bucuresti au venit în Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO, pentru a discuta cu autoritãtile judetene si locale, dar si cu partenerii Geoparcului, detaliile referitoare la pregãtirea reevaluãrii UNESCO din anul 2018.

Prof. univ. dr. Laurentiu Leustean, prorector Cercetare, Competitivitate Stiintificã si Resurse IT, prof. univ. dr. Laurentiu Vlad, prorector Resurse Umane, Administratie, Patrimoniu si conf.univ. dr. Paul Mihailciuc prorector Strategie Financiarã si Economicã, în calitate de reprezentanti ai administratorului Geoparcului UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului au dorit sã afle în ce mãsurã comunitatea localã îsi doreste si sustine continuarea programului UNESCO în Tara Hategului.

În acest sens, la Centrul Academiei Române din comunã General Berthelot a avut loc o întâlnire cu reprezentanti ai Consiliului Judetean Hunedoara, ai primãriilor din Tara Hategului, ai Agentiei pentru Protectia Mediului Hunedoara, Inspectoratului Scolar Judetean, Agentiei de Dezvoltare Economico-Socialã Hunedoara si ai Asociatiei Intercomunale Tara Hategului. Principalele teme de discutie s-au referit la pregãtirea reevaluãrii, din anul 2018, a Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, în vederea pãstrãrii statutului de Geoparc International si sit UNESCO, identificarea de noi modalitãti de cooperare cu Asociatia Intercomunalã Tara Hategului si la situatia administrãrii Parcului Natural Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului. Toti cei prezenti au fost de acord sã sustinã pãstrarea statutului UNESCO pentru Geoparc si sã se implice în derularea de noi proiecte care sã asigure mentinerea acestui statut.

Referitor la situatia Parcului Natural Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, atât autoritãtile judetene cât si cele locale au afirmat cã vor sustine în continuare Asociatia Intercomunalã Tara Hategului în vederea preluãrii administrãrii acestei arii protejate la urmãtoarea rundã de depunere a dosarelor de administrare organizatã de Ministerul Mediului. Pe parcursul prezentei în Hateg, conducerea Universitãtii din Bucuresti a analizat situatia principalelor puncte de vizitare si interpretare de pe teritoriul Geoparcului si a avut întâlniri cu asociatiile neguvernamentale, producãtori locali si oameni de afaceri, parteneri ai Geoparcului. De asemenea, ambasadorii si voluntarii pentru Geoparc si-au prezentat activitatea si au explicat de ce le face plãcere sã se implice în activitãtile si proiectele Geoparcului. Concluziile în urma vizitei au fost cã Universitatea din Bucuresti, autoritãtile judetene si locale, dar si partenerii Geoparcului doresc si sustin în continuare mentinerea statutului de Geoparc International si sit UNESCO pentru Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului. Totodatã, sustin dezvoltarea acestui teritoriu astfel încât sã devinã atractiv pentru dezvoltarea unei destinatii de turism sustenabil, dar si un spatiu al educatiei si cercetãrii stiintifice, model la nivel national. O nouã întâlnire pe tema pregãtirii revalidãrii UNESCO din anul 2018 a Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului urmeazã sã aibã loc în toamna acestui an.

Adina POPA