Peste 350.000 de euro, înscrisuri si sisteme informatice au ridicat politistii Directiei de Investigare a Criminalitãtii Economice, în urma celor peste 100 de perchezitii efectuate la cadre didactice, studenti si la alte persoane din cadrul unor institutii de învãtãmânt, care ar fi fost implicate în promovãri fraduloase de examene.
Fatã de 15 persoane au fost dispuse mãsuri restrictive de libertate.Sase suspecti au fost retinuti pentru 24 de ore si urmeazã sã se cearã mandate de arestare preventivã pe numele lor. Politistii Directiei de Investigare a Criminalitãtii Economice si ai Directiei Operatiuni Speciale a Politiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie, au efectuat 106 perchezitii domiciliare, într-o cauzã în care 36 de persoane sunt cercetate pentru sãvârsirea de infractiuni de coruptie. În urma perchezitiilor, au fost ridicati peste 350.000 de euro, înscrisuri si sisteme informatice utile cauzei.
”Din anchetã a reiesit cã, în cadrul unor institutii de învãtãmânt superior, s-ar fi constituit retele infractionale din care ar fi fãcut parte cadre didactice, secretare si alte categorii de personal nedidactic, precum si fosti absolventi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenti la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovãrii frauduloase a examenelor. De asemenea, în acest mecanism, studenti care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscãtori de limba românã, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alti colegi. În anumite cazuri, banii oferiti în schimbul promovãrii examenelor ar fi fost lãsati la puncte de schimb valutar ai cãror administratori ar fi fost în relatii de prietenie cu cadrele didactice. În fapt, cadrele didactice ar fi pretins si primit bani si bunuri de la studenti pentru a le oferi lucrãri de licentã deja elaborate ori pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenti strãini, înscrisi la grupe ce urmau cursurile în românã, fãrã ca acestia sã înteleagã limba.
Totodatã, informaticienii institutiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenta situatiilor scolare si ar fi modificat rezultatele obtinute de unii dintre studenti ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu rãspunsurile corecte, în timpul examenelor”, se aratã într-un comunicat al IGPR. În acest dosar sunt implicati politisti din Directia de Combatere a Crimei Organizate, Directia de Investigatii Criminale si ai Directiei de Politie Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române. Totodatã, politisti ai inspectoratelor de politie judetene Caras-Severin, Hunedoara si Timis, precum si jandarmi au luat parte la actiune.
Maximilian Gânju