Nu mai putin de 6 israelieni au ajuns la Universitatea din Petrosani si, din aceastã sãptãmânã, urmeazã sã studieze aici. Au ales Universitatea de la noi pentru cã, spun ei, au cãutat si în alte locuri din tarã, sau din lume, unul dintre ei fiind chiar absolvent al Universitãtii din Bucuresti, dar abia aici au gãsit ce doreau.
„Am venit pentru lucrarea de doctorat, pentru cã este o facultate care am aflat cât este de apreciatã în lume. Mã bazez pe modelul de aici si vrem sã aplicãm ce vedem aici, în facultãtile din Israel. Defapt am încercat si în Israel, dar nu m-am pliat pe cercetarea mea de aici si am cãutat peste tot în România, dupã ce am învãtat limba românã în Bucuresti, la universitate si nici acolo nu am gãsit coordonator pentru lucrarea mea de cercetare. Asa cã am venit aici”, a spus Yummis Hassar, doctorand din Israel.
„Fac parte din grupul celor 6 care au ales Universitatea din Petrosani si care venim din Israel. Cred cã am ales Universitatea din Petrosani pentru cã eu, personal, am fãcut cercetãri despre aceastã scoalã si am gãsit aici calitatea superioarã a predãrii ingineriei, economiei, managementului si pentru cã sunt absolvent de management era important pentru mine sã aleg aceastã universitate. Apoi vãd cã aici toti sunt profesionisti si e important pentru toti studentii sã aibã astfel de oportunitãti”, a adãugat si Aslam Dar Diab, un alt doctorand.
Doctoranzii vorbesc despre mii de km parcursi din tara lor pânã aici, iar profesorii ne spun ce studii de cercetare fac ei aici.
„Cei doi doctoranzi, pe care îi coordonez, doresc sã abordeze niste teme foarte interesante. De exemplu: Studiul comparativ în nivelul educational al populatiilor arabe, cu populatiile israeliene. Deci, ei sunt vorbitori de limbã arabã si israelianã, care este un dialect tot al limbii arabe si vor sã facã un studiu comparativ privind capabilitãtile intelectuale ale tinerilor, pentru cã ei lucreazã în domeniul educational. Un alt doctorand, din cei 6, se ocupã de o problemã interesantã si face tot un studiu comparativ pe probleme de tehnici manageriale între studentii cu abilitãti normale si cei cu autism. Am fost socat sã aflu, stiind cã autismul e o boalã foarte rarã, însã ei sustin cã autismul, în Israel si în mai multe tãri ale lumii, unul din 10 locuitori suferã o fazã redusã a acestei boli, autismul neînsemnând lipsa comunicãrii, ci abilitãti reduse de comunicare. Nu stiu dacã tehnologia informatiei este cea care cauzeazã aceastã lipsã de comunicare, dar ei spun cã în Israel existã metode de tratare a bolii, utilizând tehnologia informatiei, asa încât problemele de comunicare sã fie îndepãrtate folosind tehnologia informatiei”, a mentionat prof. Univ. Dr. habil. Eduard Edelhauser, Prorector al Universitãtii din Petrosani.
La Universitatea din Petrosani a avut loc joi sesiunea de deschidere a Simpozionului international dedicat doctoranzilor, iar primirea oficialã a fost fãcutã de Rectorul Universitãtii. „Am gândit cã scoala doctoralã, ca entitate separatã, poate realiza conferinte de sine stãtãtoare, iar ulterior, lucrãrile sã fie publicate în analele Universitãtii noastre. De asemenea, scoala doctoralã are capacitatea, prin doctoranzii sãi, de a disemina rezultatele cercetãrilor lor stiintifice, în lucrãri valoroase si trebuie sã îi obisnuim pe doctoranzi sã le prezinte, nu numai în fata colegilor de la Petrosani, dar si sã fie pregãtiti sã plece în tarã sau în strãinãtate”, a mentionat în deschiderea simpozionului de la Petrosani prof. univ. dr. ing. habil Sorin Radu, Rectorul Universitãtii din Petrosani.
„Eu sper sã fie începutul pentru simpozionul care sã se transforme într-un national si chiar international. Cred cã este un eveniment important, în primul rând pentru doctoranzi, care pot prezenta ideile lor de cercetare si sã interactioneze cu alti doctoranzi de pe alte domenii. Asta pentru cã acum cercetarea este orientatã pe situatii multidisciplinare si atunci este bine sã fie cât mai multi specialisti din domenii diferite, care sã vinã cu idei interesante pe domenii total diferite, fatã de cel în care este specialist”, a adãugat si prof. Univ, dr. Monica Leba, director al Scolii Doctorale, conducãtor de doctorat în ingineria sistemelor.
În acest moment, la Universitatea din Petrosani sunt 8 doctoranzi din alte tãri ale lumii, 6 fiind din Israel, unul din Camerun si unul din Siria, ultimii doi studiind în limba românã, dar din acest an, scoala doctoralã de la Universitatea din Petrosani se face si în limba englezã.
Diana Mitrache