Acuzatii, un contract neonorat si o cerere de asociere. Asa s-au desfãsurat lucrurile în cadrul ultimei sedinte de Consiliu Local de la Petrosani, atunci când un om de afaceri a venit sã solicite ca municipalitatea sã se asocieze cu el în vederea participãrii la un campionat mondial.
Spectacolul de 1 iunie – mãrul discordiei
În urmã cu o lunã si jumãtate, la Petrosani a fost organizat un spectacol despre care organizatorii pretindeau cã se vrea a fi cel mai mare spectacol din ultimii zeci de ani. Un om de afaceri din Valea Jiului a vrut sã doboare trei recorduri mondiale. “Cea mai mare lansare a unei comunitãti de handbal din lume, cei mai multi copii prezenti la un eveniment handbalistic din lume, prima comunitate care se uneste prin handbal pentru a-si promova feeria turisticã a zonei”, erau cele trei recorduri mondiale pe care vroia sã le atingã omul de afaceri. În acest sens, acesta a organizat un mega-spectacol pe stadionul Jiul din Petrosani. De la locatie au început si problemele. Municipalitatea de la Petrosani a pus la dispozitia lui Mihai Pop, contra-cost, locatia, însã atunci au apãrut o serie de discutii legate de starea bazei sportive. Acum, omul de afaceri vine din nou cu o solicitare la primãrie, însã nu si-a achitat datoriile nici pentru primul eveniment.
“D-le presedinte, stimati consilieri dupã cum stiti am pornit un proiect strategic, am venit sã fac un apel la unitate, sã spunem, pentru Valea Jiului. Din punctul meu de vedere avem o oportunitate unicã sã ne promovãm. Nu stiu dacã vreodatã Valea Jiului a fost promovatã la un Campionat Mondial la un joc. Am lansat o stemã strategicã a Vãii Jiului, Le multumesc colegilor de la PSD si ALDE pentru cã au sustinut acest proiect pe stadion, fac un apel si la partea PNL din Petrosani, pentru cã nu s-au înteles niste lucruri, ce am vrut sã facem pe stadion. Mã simt într-o situatie asa… am avut impresia cã sunt plesnit cã fac treaba asta. Adicã: am fost dat afarã de pe stadion cu politia localã pentru cã am vrut sã fac curat, am încercat sã rezolv niste lucruri… lumina, apã, veneau niste niste artisti la Petrosani, printre care si managerul echipei nationale de handbal a României. Cred cã am fãcut ceva prin acest proiect, având acest parteneriat cu Radio Diaspora, o sã transmitã pentru prima oarã pentru Valea Jiului, radiofonic stiri life, text, video si asa mai departe si nu oricum ci promovând zona noastrã. Astãzi am venit la dumneavoastrã sã vã propun, avem timp 6 luni sã vã gânditi cã dumneavoastrã sunteti reprezentanti Petrosaniului la strategie de promovare a Campionatului Mondial si nu oricum, ci ce facilitãti putem oferi investitorilor care ar putea veni aici. Voi avea contact cu toate federatiile de handbal nordice: Germania, Franta si asa mai departe. Eu cred cã putem aduce echipe nordice la cantonament în Valea Jiului, iar detaliile le aveti pe CD-rile pe care vi le-am dat. Dupã ce îl cititi o sã vã rog ca în urmãtoarele sedinte sã considerati cã este unul din marile proiecte de dezvoltare si promovare a Vãii Jiului. Asta as vrea eu sã vã zic despre acest proiect, iar referitor la stadionul Jiul, nu se poate sã vii si sã faci un concert asa de mare, sã spui cã îl închiriezi, sã sti cã ai de plãtit 3000 lei, iar dupã ce pui în vânzare biletele, pe care mã bazam si eu sã mai scot niste ,,bãnuti” sã putem merge mai departe cu proiectul handbalistic si proiectul pe turism, îmi pui în fatã un contract cã nu am voie sã vând bilete pe gazon. De ce am închiriat stadionul? Nu ca sã pot vinde bilete? Unde sã pun scena dacã nu pe gazon? Sper sã hotãrâti dumneavoastrã dacã eu am ceva de plãtit, pentru cã prejudiciile mele sunt majore dupã acest concert, încercând sã fac ceva pentru Valea Jiului”, a spus în cadrul sedintei de Consiliu Local, omul de afaceri Mihai Pop.
Din cele trei recorduri mondiale pe care si le-a propus a le doborî, doar douã au fost atinse, iar supãrãrile se accentueazã.
“Am fost foarte supãrat dupã ce am reusit sã aduc niste nume mari, sã doborâm douã recorduri mondiale. Suntem primul club de handbal pe care l-am lansat pe stadion, din lume. Federatia Internationalã de handbal va înstiinta acest lucru prin portalul ei si am început deja corespondenta pentru acreditarea oficialã a acestui Campionat Mondial. Eu nu o sã plãtesc nici un ban si probabil nu voi mai plãti nici la taxele locale nimic. Pentru cã: nu am avut apã, nu am avut curent, nu am avut cosuri de gunoi. Pânã si gardurile le-am luat de la Cãlan si de la Hateg si am plãtit pentru ele, stând gardurile de Zilele orasului aruncate pe la Teatru de stat. Asa ceva este inadmisibil…Vã multumesc si sper sã sustineti proiectul pe care vi l-am prezentat si as mai dori sã mai spun cã de exemplu mãmica mea a apãrut în ziare pentru aniversarea a 50 de ani de cãsnicie dar acest proiect nu a apãrut nicãieri, în afarã de Lupeni, Vulcan, Uricani chiar si Aninoasa a sustinut acest proiect asa cum trebuie, legislativ au gãsit solutii sã-l sustinã numai la Petrosani nu. Îmi doresc pe viitor sã gãsiti solutii. Multumesc cã m-ati ascultat”, a mai spus omul de afaceri.
Consilierul local ALDE, Milu Vladislav a intervenit cu o întrebare legatã de bani, iar acesta a fost momentul în care s-a dezlãntuit furtuna de replici, pe care o redãm în ordinea desfãsurãrii.
“Dupã ce studiem CD o sã vã dãm un rãspuns, dar am o întrebare la dumneavoastrã. Spuneti-mi dacã v-ati achitat de sarcinile pe care le-ati avut cu CSM, adicã dacã ati plãtit chiria?”, a întrebat consilierul local, Milu Vladislav.
”D-le presedinte eu v-am explicat cã am început sã vând niste bilete …”, a replicat Mihai Pop.
“Nu am prea înteles explicatia, este un contract prin care trebuia sã vã achitati chiria. Dumneavoastrã stiati în ce conditii este stadionul ,,Jiul”, dar din moment ce ati semnat un contract trebuie sã vã achitati datoria”, a completat Milu Vladislav.
”D-le presedinte, dacã eu am început sã vând bilete si nu mai am voie sã le vând, din ce cauzã.? Spuneti dumneavoastrã” – Mihai Pop.
“Spuneti cine nu v-a lãsat sã vindeti bilete?” – Milu Vladislav.
”Primãria prin cadrul CSM …” – Mihai Pop.
“Existã o adresã?” – Milu Vladislav.
“Am o adresã fãcutã, aprobatã, dupã care vine pe data de 17, contractul, când mai aveam aproximativ 13 zile pânã la concert. Dupã 5 zile de când eu am început sã vin bilete vine CSM cu contractul cã nu am voie sã vând bilete pe gazon. Cum sã se întâmple acest lucru la noi în Petrosani?” – Mihai Pop.
În cele din urmã s-a ajuns si la partea financiarã. Consilierii locali de la Petrosani au aflat cã desi a trecut o lunã si jumãtate de la organizarea evenimentului, omul de afaceri nu s-a achitat de datorii.
“Ati semnat contractul?” – Milu Vladislav.
“Am fost obligat sã-l semnez” – Mihai Pop.
”Nu te poate semna nimeni sã semnezi ceva ce nu vrei” – Milu Vladislav.
“Contractele cu artisti erau fãcute deja. Trebuia sã amân concertul cã nu am voie sã intru pe gazon?” – Mihai Pop.
”Dl. Pop ati intrat pe stadion?” – Milu Vladislav.
“Da” – Mihai Pop.
“Spectacolul s-a tinut?” – Milu Vladislav.
Omul de afaceri de afaceri a acuzat administratia localã de la Petrosani de faptul cã spectacolul “s-a tinut dar nu în conditii normale”. „Ce înseamnã conditii normale? Stiati foarte bine, nu iau apãrarea Primãriei, dar din moment ce ati semnat un contract, dumneavoastrã veniti la noi cu un alt proiect sã-l luãm în discutie, dar nu v-ati achitat nici de primul” – Milu Vladislav.
Organizatorul spectacolului, omul de afaceri, a prezentat Consiliului Local al municipiului Petrosani si niste documente, prin care a fost nevoit sã le plãteascã artistilor onorarii în valoare de 100.000 lei. “Spuneti dv. ce sã fac, sã amân spectacolul dupã ce am plãtit artistilor un miliard? Am fost obligat sã semnez acest contract cã altfel nu intram pe stadion”, a spus omul de afaceri.
Consilierul local, Milu Vladislav, i-a pus în vedere lui Mihai Pop cã va fi nevoit sã achite si penalitãti de întârziere. “Dl. Pop aici scrie clar cã ,,locatarul nu va încheia un contract de locatiune având ca obiect spatiul ce face obiectul contractului pentru aceiasi perioadã” Perioada în care ati solicitat. La punctul 9 spune ,,în cazul nerespectãrii obligatiilor de platã, locatarul se obligã sã plãteascã locatorului, penalitãti de întârziere de 1%”, a spus Milu Vladislav.
“Da este clar cã dumnealui trebuie sã plãteascã atât contravaloarea chiriei cât si penalitãtile de întârziere si impozitul pe spectacol”, a completat directorul economic al Primãriei Petrosani, Emilia Popa.
”Punctul meu de vedere este cel din contract. Dl. Pop a semnat un contract, ce sã vorbesc de atitudinea dumnealui la adresa CSM-ului. Ne-am întâlnit cu totii la mine în birou, a dat mâna cu toti, el nu semneazã nici un contract cu CSM -ul, el discutã direct cu Primarul. I-am explicat cã CSM are în administrare acest stadion si contractul trebuie semnat cu ei nu cu primãria. A plecat nervos, dupã o zi am înteles cã a semnat. Iar cu conditiile de la stadion a fost informat încã de la început. Iarba am cosit-o noi, becurile la fel, gunoiul l-am curãtat tot noi. Dumnealui spune cã nu l-am ajutat, este o minciunã. Minciunã este si cã nu a stiut conditiile de a nu intra pe gazon . Toate magazinele Profi au vândut bilete pe gazon, spectacolul s-a tinut pe gazon. Noi am pus aceastã conditie pentru cã nu avem posibilitatea de a întretine gazonul, pentru a nu se deteriora”, a completat si city-managerul municipiului Petrosani, Marian Popescu.
Stadion degradat
De la partea financiarã s-a ajuns si la cea privind starea amplasamentului. Consilierul local, Petre Drãgoescu a ridicat alte probleme. “Pãrerea mea care de a lungul timpului am închiriat de mai multe ori stadionul. Se face o schitã de amplasament al spectacolului, unde se pune scena, unde este calea de acces, calea de evacuare în regim de urgentã, pe unde pãtrund spectatorii. Categoric scena nu putea fi amplasatã decât în incinta stadionului, ca sã ai o privelitte plãcutã. Într-adevãr si cel care organizeazã are niste cheltuieli mai mari, mai mici, nu neapãrat ce se plãteste artistilor. Dacã stiti bine si pe vremea lui Ceausescu, stadionul 23 August se închiria dar se punea o prelatã pentru a proteja gazonul, chiar si la stadionul de la Petrosani se procedã astfel”, a spus consilierul local, Petre Drãgoescu. Consilierul local, Claudiu Cornea, a întrebat dacã tot ce s-a fãcut la stadion a fost inclus în cei 3000 de lei, pretul de închiriere a locatiei. “Da a intrat în pretul de închiriere, de 3000 de lei”, a spus Marian Popescu. “Nu este adevãrat, noi am adus apã pentru scenã, curent pentru scenã”, a contrazis omul de afaceri, Mihai Pop. Responsabilitãti împãrtite si asumate. Acesta a fost punctul de vedere al unui alt consilier.
“Când organizati ceva aveti si responsabilitãti. Dumneavoastrã stiati din capul locului în ce conditii este acest stadion. Ati spus cã este un lucru foarte bun pentru Valea Jiului, ce investitori au venit în urma acestui spectacol”, a spus Eusebiu Durbacã, consilier local.
“Este un prim pas. Mergem la campionatul mondial. Vã invit sã faceti parte din delegatie” – Mihai Pop.
”Un prim pas ati fãcut gresit. Veniti si ne acuzati pe noi cã aia nu e, aia nu e…” – Eusebiu Durbacã.
“Eu am venit si am spus cã acest contract mi-a fost pus în fatã dupã ce eu am început sã vând bilete” – Mihai Pop.
„Credeti cã primãria poatã sã investeascã cu o micã sumã de bani si nici un investitor din Petrosani sau din Valea Jiului nu poate investi în Clubul Jiul” – Eusebiu Durbacã.
Schimbul de replici dintre consilierii locali, aparatul administrativ al primãriei si omul de afaceri a continuat. “V-am cerut sã-mi arãtati o adresã în care Primãria nu v-a mai lãsat sã vindeti bilete” – Milu Vladislav.
„Spune cã nu mai am voie sã intru pe gazon” – Mihai Pop.
„Ati spus cã nu ati mai putut vinde bilete” – Milu Vladislav.
„As dori sã rãspund de ce s-a semnat contractul asa de târziu, pentru cã nu a venit sã-l semneze. Atât eu cât si directorul CSM-ului l-am cãutat sã vinã sã semneze contractul. Contractul era gata cu douã sãptãmâni înainte de a fi semnat” – Marian Popescu.
„Eu aveam deja dat 1 miliard la artisti si am fost obligat într-un fel sã semnez acest contract” – Mihai Pop.
„Dar dumneavoastrã plãtiti artisti înainte de a avea asiguratã locatia?” – Milu Vladislav. În cele din urmã, consilierul local Milu Vladislav, presedintele de sedintã, i-a pus în vedere omului de afaceri cã va trebui sã se achite de obligatii.
Monika BACIU