Peste 200 de tineri din toatã lumea, de pe mai toate continentele, sunt acum la Straja, la ceea ce se numeste cea mai mare competitie de longboard din lume. Temerarii au venit echipati, iar unii dintre ei au cãlãtorit chiar si  3 zile ca sã participe la concursul de aici.  Multi reprezintã firme  puternice la aceastã competitie si toti se  luptã sã fie cei mai buni. Traseul, însã, spun organizatorii, este ceea ce i-a atras la Straja si faptul cã aici existã telegondola pe care o pot folosi gratuit.

„Avem în jur de 15 români si cam 180 de strãini, din 19 tãri, în acest an, fatã de 14 anul trecut. Anul acesta am reusit sã aducem si de pe alte continente, cum ar fi: 9 din Australia, 4 din Canada, 6 din SUA, 2 din Filipine, sau chiar si o fatã din Malaezia” , a spus Mihai Ormenisan, organizator.

Cu totii au venit aici, dupã ce anul trecut, toatã lumea a fost încântatã de traseu, de modul de organizare si de faptul cã, spre deosebire de alte competitii, aici au gondola cu care urcã, drumul nu se mai închide, asa cum se întâmplã în alte competitii, unde tinerii sunt adusi cu autobuze care închid periodic traseul.

„Au venit oamenii ca sã se dea pe traseul care este închis. Ei stiu cã se dau pe un traseu asigurat si au siguranta cã, atunci când merg în jos, nu vine nicio masinã, au baloti pe traseu si e vorba despre siguranta lor, în mare parte. Avem oameni din Australia care au zburat peste 29 de ore, plus condusul pânã aici si au venit 3 zile ca sã se foloseascã de acest traseu si noi suntem foarte mândri de asta”, a completat Adrian Lupascu, un alt organizator.

Totul este asigurat si aici sportivii gãsesc exact ce cautã, inclusiv mâncare româneascã. Deja au încept antrenamentele si de joi începe competitia Transylvania Downhill, un mod ideal de a ne promova tara si turismul la Straja, mai ales. „Suntem din Deva si, prin tot ce am adus aici, am încercat sã fie local, de la print-uri, pânã la cazare si mâncare si noi sperãm sã înviem Straja pe timp de varã, sã înviem Pasul Vâlcan, cã acolo nici iarna nu se întâmplã mare lucru si sã ne bucurãm cât mai mult si sã fim apreciati.

Premii o sã fie bani cash, pentru cã majoritatea concurentilor sunt sponsorizati sã vinã aici, de anumite brand-uri, noi dãm premii în bani. Sperãm sã îi motiveze, plus cã, fiecare dintre finalisti, ca si anul trecut, va avea intrarea liberã în urmãtorul an”, a mai spus Mihai.

Competitorii au avut deja primele antrenamente si, cum era si firesc, s-au înregistrat noi recorduri, asa cã se asteaptã la o întrecere pe cinste. De altfel, drumul cu multe curbe, pe care se coboarã din statiunea Straja, este ideal pentru acest sport cu longboard-ul, care este  ceva mai lung ca un skateboard, dar mult mai competitiv, când vine vorba de coborârea în vitezã. „Anul trecut recordul de vitezã la coborâre a fost 93 k/h, iar anul acesta deja este 96 km /h, pânã acum. A doborât un pic  recordul, dar este acelasi câstigãtor ca si anul trecut Sebastian, care e câstigãtorul de anul trecut al competitiei. Dacã ne întrebati pe noi cum se vede traseul, atunci aflati cã, la coborâre soseaua devine foarte îngustã, cã drumul se îngusteazã, creste adrenalina si e prea mare plãcerea sã te mai poti gândi la altceva”, a conchis Mihai. Este uluitor modul în care acesti temerari coboarã cu viteze uriase, în curbe ametitoare si printre competitori sunt chiar si doamne si domnisoare, gata sã doboare noi recorduri. Competitia,  însã, se va continua  între 26 si 30 august în Pasul Vâlcan.

Diana Mitrache