Actorii din Petrosani pleacã cu „Infinitul lui Brâncusi” în Asia, iar autorul piesei, Valeriu Butulescu spune cã totul se întâmplã gratie universalitãtii marelui nostru sculptor national. Brâncusi este cunoscut pânã si acolo la Institutul Cultural Român din China, unde va avea loc, anul viitor, chiar o expozitie dedicatã lui si, asa cum a fost bine primit în mai toate tãrile Europei, a venit rândul Asiei sã audã despre ultimele zile ale lui Brâncusi, ca om, pe pãmânt.
„Piesa „Infinitul Brâncusi” este un mai vechi proiect, însusit si generos reprezentat de Institutul Cultural Român, preocupat de promovarea marilor valori românesti. Piesa si-a propus sã transpunã dramatic ultimele zile din viata unui mare geniu, Constantin Brâncusi. De fapt este momentul mortii, dar marii artisti sunt nemuritori, fiind vorba despre o moarte fizicã, piesa având succes peste hotare, unul neasteptat, deoarece a fost gânditã pentru interior, ca sã spun asa”, a declarat Valeriu Butulescu, autorul piesei. Valeriu Butulescu spune cã a ales China pentru faptul cã marele nostru sculptor încã deschide usi. „Constantin Brâncusi deschide usi pe care altii nu le pot deschide. Este meritul lui Brâncusi. De altfel, Institutul Cultural Român, anul viitor, va organiza chiar o expozitie Brâncusi, în China, care este o mare putere de milenii de culturã si civilizatie”, a adãugat Valeriu Butulescu. Petrosaniul îl revendicã, oarecum, în acest an, pe Brâncusi si plecarea actorilor în China vine exact la 80 de ani de când, marele sculptor a venit aici si a gândit si proiectat Coloana Infinitului.
„Luna august, de care ne despart vreo 3 sãptãmâni, la 1 august 1937, Brâncusi, exact acum 80 de ani, venea la Petrosani. A stat în casa lui Georgescu Gorjean si acolo a început, initial, pe plansetã, Coloana fãrã sfârsit. Nu era prima, Brâncusi mai fãcuse altele din lemn, dar cea mai mare, monumentul a prins aripi si spirituale si materiale la Petrosani”, a mai adãugat autorul piesei ce se va juca în China. Rolul principal este interpretat de Radu Tudosie, piesa având mereu succes, atunci când se joacã cu public, indiferent de tara în care a fost dusã. De aceastã datã, Brâncusi ajunge în China, între 21 si 28 august.
Diana Mitrache