Invocând reguli birocratice / Presedintele C J Hunedoara, Mircea Bobora le-a întors spatele bãtrânilor

Toate centrele private de îngrijire a vârstnicilor din judetul Hunedoara au rãmas fãrã finantare.  De sase luni, centrele de îngrijire a vârstnicilor nu au mai primit niciun leu  de la Directia Generalã  de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Hunedoara.

Zilele acestea au fost decontate bonurile de combustibil, însã doar cele de dupã data de 18 mai. Oficialii Consiliului Judetean Hunedoara, în subordinea cãrora functioneazã DGASPC sustin cã au stabilit reguli clare în baza cãrora se face decontul.  “Eu i-am rugat pe toti sã discute cu directorul general de la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, cu care am fixat niste reguli de subventionare la 50% din costul standard, dar cu acte justificative. Existã o procedurã pentru ca ei sã îsi încaseze banii. Vin cu acte justificative vizavi de cheltuielile pe care le-au fãcut si încaseazã banii. Nu facem niciun rabat de la legalitate”, a declarat Mircea Bobora, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.  Cei de la DGASPC sustin cã decontarea se realizeazã în baza documentelor justificative depuse de asociatiile în cauzã.  “Conform conventiei de parteneriat încheiatã între Judetul Hunedoara prin Consiliul Judetean cu Directia de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Hunedoara si Asociatia Misionar – Umanitarã Glasul Penticostalilor Lupeni, având ca obiect cofinantarea serviciului social cãmin pentru persoane vârstnice Lupeni din cadrul asociatiei, decontul se realizeazã pânã la data de 30-31 a lunii în curs dacã existã toate documentele justificative în acest sens înaintate de cãtre asociatie. Decontul se va realiza prin virament bancar în contul asociatiei”, aratã un rãspuns al DGASPC.  Mai existã si alte centre cu care DGASPC are încheiate conventii de colaborare, însã care nu beneficiazã de cofinantare.  “La nivelul judetului Hunedoara existã centre de îngrijire private licentiate sau nu conform legii, însã DGASPC Hunedoara are încheiate conventii de colaborare/parteneriate cu urmãtoarele ONG-uri acreditate ca furnizori de servicii sociale care oferã servicii de îngrijire persoanelor vârstnice sau persoanelor adulte cu dizabilitãti, conventii care nu implicã cofinantare a serviciului: Asociatia Crestinã de Binefacere Aurora Sântãmãrie Orlea, Asociatia Misionar Umanitarã Maranatha Hunedoara”, mai aratã acelasi rãspuns.

Regulament aprobat de CJH

Regulamentul privind cofinantarea furnizorilor privati acreditati de servicii sociale a fost aprobat prin Hotãrâre a Consiliului Judetean Hunedoara. Conventia de parteneriat prevede ca institutia judeteanã sã cofinanteze doar 50% din costul standard minim, lucru care potrivit reprezentantilor acestor centre este discriminatoriu.  “În realizarea obiectului conventiei Judetul Hunedoara prin Consiliul Judetean va contribui cu 50 % din costul standard minim prevãzut de H.G. 978/2015, privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale, în cuantum de 991 lei/luna I beneficiar pentru un numãr maxim de 75 beneficiari. Furnizorul privat acreditat va asigura restul de 50 % din costul standard minim prevãzut de H.G. 978/2015, privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale”, aratã una dintre conventii.

Monika BACIU

2 comentarii la „Invocând reguli birocratice / Presedintele C J Hunedoara, Mircea Bobora le-a întors spatele bãtrânilor

 • 29 iunie 2017 la 19:52
  Permalink

  Consiliul Judetean Hunedoara pentru spitalul Petrosani nu se poate finanta , pentru centura Petrosaniului sa vedem daca se poate , pentru drumul judetean din Parang sa inventat o amanare …. dar pentru construirea unui nou stadion Corvinul se poate finanta fara sa se conteste …… Valea jiului a votat tot timpul cu PSD si este bataia de joc a judetului (drumul DN 7A spre Voineasa si Transalpina nu se modernizeaza , drumul spre Herculane nu se modernizeaza doar motive de amanari ……..) .

  Răspunde
 • 30 iunie 2017 la 08:07
  Permalink

  Este o discrim inare ! De ce 50% ? Un batran din centru mananca jumatate fata de cel care este in grija statului? Centrele care apartiin de stat (foarte putine de altfel) primesc 100% decont . iar cele private doar 50%. Nu este corect.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.