În curând împlineste 100 de ani, dar încã merge cu oile pe munte si analizeazã si viata politicã, iar de politicieni spune cã au fãcut scoala de hotie. Mos Stefan Gros este angajat cu carte de muncã, iar la cei 100 de ani este cel mai bãtrân angajat din România. Acesta este cioban în Straja, are o poftã de viatã de invidiat si vrea sã munceascã în continuare.

“Toatã viata e o datinã de la Dumnezeu. Acum 100 de ani, femeile nãsteau care pe unde scãpau. Pe mine m-a nãscut într-un vârf de munte. Am ajuns la 100 de ani. Eu mã rog la Dumnezeu sã nu mã opresc aici. Mã cobor, o iau de la 0 si merg iar pânã la 100 de ani ca sã am ce sã povesti la toti. Mai muncesc. Pânã acum o sãptãmânã am fost la oi, mai încet, dar nu le las si merg asa cum pot eu. Pe mine m-a tinut mult dragostea. Eu în suta asta de ani, nu cred cã am dormit 30 de ani în casã. Pe Banat, pe Bãrãgan, cu bagaje, cu mâncarea pe mãgar, fãceam mãmãligutã si am stat numai la aer curat. De multe ori veneam de pe Bãrãgan dupã mâncare. Încãlzeam o ceascã de tuicã, puneam un pãtrai niste jar, sitam niste fãinã de mãlai si zahãr. Si la ora actualã aia fac”,  a spus mos Stefan Gros, cel mai bãtrân angajat din România.

În cei 100 de ani de viatã, mos Stefan a vãzut si trãit multe, dar spune cã pentru ciobani niciodatã nu a fost la fel de greu ca acum. Nu se mai pune bazã pe oierit.

“Meritã sã tii oi cã nu te lasã dragostea, dar apãi bãtaie de joc la oi ca acum, nu a fost de când e lumea, mai ales acum de câtiva ani. Asa organizatie proastã la parlamentarii ãstia ai României, dar noi toti am fost mãgari pentru cã i-am votat si îi votãm. Cumintele promite, prostul trage nãdejde. Ei îs tot una. Cum era cu Ceausescu, pentru noi pentru oieri nu a fost rãu, a fost bine. Fãceai contract, tundeai oaia, venea masina si luai bãnutul. Acum nu mai vine nimeni ca sã ia brânza la o cantitate mai mare. La piatã iau cu kilul, jumãtate, un spert. La lânã îi dãm foc, o stropim cu motorinã. Asta e în Tara Româneascã. Sã fi fãcut un centru de lapte… nu fac nimic. Fiecare pentru buzunarul lui”, ne-a mai spus bãtrânul.

Mos Stefan crede cã viitorul nu va fi prea bun pentru tinerii de astãzi. Cel mai vârstnic cioban analizeazã cu atentie si viata politicã, iar concluzia este una amarã.  “Pentru tineri o sã fie mai greu. Bietii copii nu o sã mai aibã ce mânca ei. Pânã acum, ca sã duci foame, care vrei sã muncesti nu duci foamea, în România. De lucru este, dar fugim ca câinii de turmã. Dupã pãrerea mea, foarte rãu a fãcut cã a desfiintat armata. Multã lume se destepta în armatã. Când pleca din armatã era alt om, dar acum când trec de 20 de ani cautã sã învete cum sã fure. Nu am stiut cã parlamentarii României au fãcut facultate de hotie, dar acum am bãgat de seamã cã este. Care sunt în Parlament au fãcut scoalã cum sã fure. M-am uitat la televizor de mã usturã ochii. Tin cu Dumnezeu, cã numai Dumnezeu ne ajutã. Mai sunt si oameni de-ai lui Dumnezeu. Cei mai multi parlamentari sunt votati de Diavol”, a mai spus Stefan Gros. Ciobanul în vârstã de aproape 100 de ani spune cã doar o orã pe zi îsi permite sã doarmã, la amiazã, cât e la stânã. Programul lui e unul destul de strict. Se trezeste la ora 5, le face cafeaua colegilor mai tineri, iar apoi le indicã pe unde sã meargã cu oile.

Monika BACIU