În statiunea Straja are loc, în fiecare an, la data de 24 iunie, Nedeia Sânzienelor, sãrbãtoare legatã de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditãtii. Se organizeazã astfel o nedeie câmpeneascã, una dintre cele mai frumoase datini pãstrate, în mod autentic, în aceastã zonã a tãrii. Pe timpuri, localnicii din cãtunele de munte ale Vãii Jiului îsi dãdeau întâlnire pe coama muntelui cu fratii lor din Gorj.

“Fiind si ziua iei, foarte multã lume este îmbrãcatã în costum traditional, adicã nu într-o ie. Sperãm ca toti care au venit sã se simtã bine. Am avut peste 20 de concurenti la concursul de cai si e o traditie care se pãstreazã. Un lucru care mã face sã fiu bucuros, este cã au venit foarte multi din partea Gorjului, din Runcu, Pestisani si e, din nou, aceeasi nedeie de acum 100 de ani, când românii se întâlneau în muntele Straja. Acest munte nu reuseste sã ne despartã, pe românii din Ardeal de românii din Oltenia”, a spus Emil Pãrãu, investitor în Strajã, dar si promotorul actiunilor din statiunea montanã Straja. Autoritãtile locale de la Lupeni vor sã pãstreze vii aceste traditii, care an de an adunã sute de persoane.

4-1

„De aproximativ 500 de ani este o traditie pentru noi Nedeia Sânzienelor. Mã bucur foarte mult cã sunt foarte multi concurenti care participã cu caii. Acum 500 de ani se întâlneau în Straja, momârlanii din zona Gorjului cu cei din Valea Jiului. este un lucru îmbucurãtor cã reusim dupã atâtia ani sã pãstrãm aceste traditii. Mã uit în jurul meu si vãd foarte multi oameni care participã la aceastã actiune, care este foarte importantã pentru comunitatea noastrã si mã bucur cã vãd foarte multi oameni îmbrãcati în straie populare. Este o mare  mândrie pentru mine sã vãd cã oamenii îsi pãstreazã acest important obicei al nostru. Voi face în asa fel încât sã marchez toate evenimentele pe care societatea noastrã le are. Nu trebuie sã ne uitãm urmasii, dar trebuie sã ne uitãm si spre viitorul copiilor, iar ei trebuie sã cunoascã istoria locului”, ne-a declarat primarul ales al municipiului Lupeni, Lucian Resmeritã, care a promis cã anul viitor îl va îmbrãca pe fiul sãu în straie momârlãnesti.  Atractia sãrbãtorii o reprezintã concursul de cai, în cadrul cãruia cãlãretii trebuie sã poarte, în mod obligatoriu, straie populare românestiautentice, specifice zonei din care provin.

Monika BACIU