Alcoolul este un drog, o substantã chimicã care schimbã modul de functionare a organismului, afecteazã modul de a gândi, a simti, a vorbi si a se misca, iar în timp poate crea dependentã. Pentru a atrage atentia asupra efectelor consumului de alcool asupra sãnãtãtii, Directia de Sãnãtate Publicã Hunedoara a demarat o campanie de informare a populatiei.

 Potrivit reprezentantilor DSP Hunedoara, alcoolismul este consumul cronic continuu sau periodic de alcool, caracterizat prin afectarea controlului asupra consumului de alcool, episoade frecvente de intoxicatie, preocupare  privind consumul de alcool si consumul în ciuda consecintelor negative.

În judetul Hunedoara, datele statistice privind tulburãrile mentale si de comportament legate de consumul de alcool aratã o scãdere a numãrului de cazuri si a deceselor cauzate de consumul de alcool. Astfel, dacã în anul 2009 erau înregistrate un numãr de 130 de cazuri de tulburãri mentale generate de cosnumul de alcool, în 2010 numãrul acestora a scãzut la 81 de cazuri, iar anul trecut s-au înregistrat 96 de cazuri. În ce priveste decesele, în 2009 au fost 4 decese, în 2010, acestea au scãzut la 3 ca în 2011, numãrul deceselor cauzate de consumul excesiv de alcool sã fie de 4.

“Obiectivele campaniei: constientizarea, prevenirea si reducerea consumului daunator de alcool de cãtre adulti, adolescenti, tineri si gravide prin informarea, educarea acestora referitor la riscurile debutului timpuriu al consumului de alcool si la efectele asupra sãnãtãtii generate de consumul de alcool.

Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii atentioneazã asupra tendintei de crestere a consumului de alcool la adolescentii si tinerii din întreaga lume. Alcoolul interfereazã cu perceptia realitãtii si cu abilitatea de a lua decizii bune si poate fi periculos în special pentru copii si adolescentii care posedã o mai micã experientã în rezolvarea problemelor si în luarea de decizii. Consumul de alcool în adolescentã si tinerete are efecte negative pentru tot restul vietii”, aratã Dumitra Stefan, director executiv DSP Hunedoara.

 2 milioane de români consumã alcool        

Datele Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii dezvãluie cã excesul de alcool omoarã mai multi oameni decât SIDA si tuberculoza la un loc. În România peste 2 milioane de persoane consumã alcool în exces, 70% din cazurile de violentã în familie si aproape 1/2 din crime sunt cauzate de bãuturã excesivã si cca. 100 de români mor anual din cauza alcoolului.

Tulburãrile datorate consumului de alcool în România sunt cu peste o treime mari decât în UE. “20%  dintre cei care se adreseazã medicilor de familie si 40% dintre pacientii sectiilor de medicinã generalã si chirurgie, recunosc consumul de alcool la originea cererii de asistentã medicalã. Dintre cei care ocupã functii manageriale, 28% (mai mult de 1 din 4) consumã alcool peste limita admisã”, relevã ALIAT (Asociatia pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor).

Conform datelor European Status Report on Alcohol and Health 2010, Global Status Report on Alcohol and Health 2010, cei mai mari bãutori din UE sunt danezii – 93% sunt consumatori de alcool, urmati de suedezi si olandezi, dar si romanii, cehii si slovenii sunt printre marii amatori de alcool. Dupã indicatorul binge drinking al dipsomaniei  (o formã episodicã de consum excesiv de alcool), România este pe locul 2 în Europa (cu 39%), dupã Irlanda (cu 44%)  si înaintea Germaniei si Austriei (cu 36%).

Românii adulti consumã 18,5 litri de alcool/locuitor, cu 20% mai mult decât media UE. Preferintele românilor pentru bãturi alcoolice sunt: bere si spirtoase: 39% dintre consumatori (între 250 – 1.500 de beri de 330 ml pe an); vin: 22% dintre consumatori (între 208 – 263 de sticle de vin de 750 ml pe an).

Consumul total de alcool pur la populatia peste 15 ani este de 15,3 litri de alcool pur/locuitor/an, din care un consum neînregistrat cca. 4 litri de alcool, în intervalul de studiu 2003 – 2005. Cantitatea de alcool efectiv consumatã de cãtre persoanele de pste 15 ani care se autodeclarã consumatoare este 24,48% litri alcool pur/an; existã un numãr redus de persoane care nu au consumat alcool în cursul vietii (6,5% bãrbati, 19,1% femei).

Marius MITRACHE