Pe vremea când lãmpasele cãrbunelui descindeau în Capitalã, pentru una dintre cele mai sângeroase „Mineriade” la mijloc de iunie 1990, sportul în Valea Jiului era în plinã efervescentã.  Fosta devizie „A”, actuala Liga I, la fotbal, se încheiase repede, pe 5 iunie 1990, lumea se pregãtea de Campionatul Mondial din Italia, acolo unde echipa României era calificatã. Jiul încheiase cu emotii sezonul 1989 -1990, câstigând decisiv în ultima etapã pe teren propriu, 3-1 cu F.C.M. Brasov, încheind pe locul salvator 14 (vezi clasamentul), cu antrenorul Gogu Tonca la timonã si o echipã în care jucau Ghitan, Negrilã, Sedecaru, Cr. Florescu, M. Cristea, I. Varga, Bâcu, Henzel sau Lasconi.

În Divizia “C” (Liga a III-a) jucau trei echipe toate în Seria a 9-a: Minerul Stiinta Vulcan (locul 2), Minerul Lupeni (locul 3) si A.S. Paroseni Vulcan (locul 7). Echipa Minerul Stiinta Vulcan, ocupa locul 2, la patru puncte de liderul seriei, Vulturii Lugoj, fiind cea mai bunã performantã din istoria echipei. Era echipa antrenatã de Petre Libardi (în tur) si Marian Mihai (în retur), unde printre  cei mai buni îi amintim pe Homan, Cãmãrãsan, Dan Voicu, Dodenciu, Szoradi, Popovici, N. Stoian sau Topor. Campionatul se încheiase cu 11 zile înaintea Mineriadei, pe 5 iunie 1990…

14 IUNIE 1990

Zi fatidicã pentru istoria României. La Bucuresti zeci de mii de mineri si alti „oameni de bine” iau cu asalt institutiile statului, provocând dezastru în Capitalã, la Bari în Italia, echipa României este „demolatã” de nationala Camerunului. Echipa lui Emeric Jenei (cu S. Lung, Rednic, Andone, Gicã Popescu, Klein, Ilie Dumitrescu, D. Timofte, Lãcãtus, etc.) este învinsã surprinzãtor de camerunezi cu 2-1. S-a spus atunci cã fotbalistii români care vãzuserã la televizor ce se întâmplã în tarã, pe strãzile Bucurestiului, ar fi fost profund afectati de aceste momente, neputând sã se concentreze pe respectivul joc.

DANIEL TIMOFTE….

15-1

… jucase la Jiul Petrosani în perioada 1985-1989, dupã care plecase la Dinamo Bucuresti. Aici l-a prins momentul când a fost chemat la echipa Nationalã, implicit ajungând si la Campionatul Mondial din Italia. Un campionat care îl va marca toatã viata, dupã momentul 25 iunie 1990. România juca pentru calificarea în sferturile de finalã contra Irlandei.  Dupã 120 de minute de joc, scorul era egal 0-0,  s-a trecut la lovituri de departajare. La scorul de  4-4 (înscriseserã Hagi, Lupu, Rotariu, I. Lupescu), executã Daniel Timofte, portarul Bonner apãrã iar irlandezul O’ Leary îl învinge pe Silviu Lung, scor 5-4 pentru Irlanda. Sã fi fost Daniel Timofte marcat de momentul Mineriadei?

GENU TUTU