Circa 350 de sesizãri a înregistrat ITM Hunedoara de la angajatii care nu si-au încasat salariile. Situatia poate fi rezolvatã în instantã, la Curtile Muncii de pe lângã Tribunalele Judetene. Dacã angajatorul, care a pierdut procesul, nu aplicã hotãrârea judecãtoreascã riscã închisoarea.
Sesizãrile si reclamatiile fãcute la Inspectoratul Teritorial de Muncã din judetul Hunedoara pentru neplata salariilor angajatilor a ajuns pânã 40% din totalul celor primite la ITM. De multe ori cei ce reclamã cã nu si-au primit drepturile salariale de câteva luni, fie ei actuali sau fosti angajati, pun vina pe inspectorii ITM cã nu doresc sã le rezolve problema, ba chiar cã ar pactiza cu angajatorul.
În prezent, ITM nu poate actiona pe acestã laturã decât consiliind pãgubitii cum pot sã-si recupereze banii cuveniti, dar si ducând o muncã de lãmurire cu angajatorii pentru a se achita de obligatiile contractuale. Situatiile sunt uneori complexe pentru cã existã angajatori care cautã si gãsesc diverse tertipuri pentru a nu-si plãti muncitorii. Si atunci când vrei sã gãsesti noduri în papurã, o faci fãrã probleme, pâinea si cutitul fiind în mâna ta. Asa au apãrut situatii în care angajatorul spune cã salariatul i-a adus prejudicii prin lucrãri/servicii rebutate.
Pe de altã parte sunt si salariati care pun în spatele angajatorului si lucruri nefãcute. Apoi o amendã a ITM pentru acest lucru ar putea sã-i lase chiar fãrã bani de salarii pe angajatorii cu 5-6 angajati. Si de unde nu-i, nu poti da. Situatia pare fãrã iesire. Dar totusi existã una.
”Conform Codului Muncii si a Legii 62/2011 – legea dialogului social – aceste conflicte de drepturi sunt instrumentate de Curtile Muncii de pe lângã Tribunalele Judetene, unde salariatii prejudiciati îsi pot câstiga drepturile pe cale judecãtoreascã. Oamenii au început sã înteleagã acest lucru si din ce în ce mai multi se adreseazã Tribunalului. În aceste cazuri, instanele de judecatã aplicã proceduri de urgentã, astfel termenele fiind doar de circa 10 zile. Si mai mult, s-a fãcut o derogare de la procedurã, în sensul cã nu reclamantul trebuie sã facã dovada celor sesizate, ci angajatorul. Practic angajatorul detine documentele doveditoare, respectiv state de platã sau alte acte care atestã sau nu plata salariatului. Dacã firma se aflã în insolventã, oamenii se pot adresa Fondului de garantare salarialã, dacã a existat contributie pentru acesta” – a declarat purtãtorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate.
Dacã angajatorul, supãrat pe reclamant, nu aplicã imediat hotãrârea instantei care dã dreptate angajatului, respectivul angajator riscã puscãria.
Numãrul sesizãrilor pe primele sase luni ale anului 2012 se ridicã la 340, multe dintre acestea venind din partea angajatilor din constructii, transporturi, pazã si protectie.
Ileana Firtulescu