Publicul avizat de la Transilvania International Film Festival (TIFF) a decis: pe locul I în topul preferintelor publicului spectator este documentarul lui Andrei Dãscãlescu „Planeta Petrila”.
Regizorul Andrei Dãscãlescu a dedicat premiul minerilor din Valea Jiului, dar si celor care luptã pentru principiile în care cred cu tãrie, în ciuda oprelistilor „venite de sus”, asa cum a demonstrat cã poate fi Ion Barbu, la Petrila.
„Vreau sã dedic acest premiu pentru douã categorii de oameni. Pe una o cunoasteti foarte bine la Cluj. Sunt cei care luptã pentru lucrurile si principiile în care cred, cei care rezistã în fata tâmpeniilor venite de sus si a doua categorie e mai putin cunoscutã si e pe cale de disparitie si putinul pe care îl stim despre ea este unul foarte negativ. Si cred cã meritã o a doua sansã si o nouã perspectivã. E vorba despre minerii din Valea Jiului si lor le dedic premiul acesta ”, a spus pe scenã la TIFF, Andrei Dãscãlescu, în momentul în care l-a chemat în fata publicului pe Cãtãlin Cenusã, brigadierul de la Petrila.
Cãtãlin Cenusã sustine, în filmul documentar care surprinde ultima zvâcnire a minei Petrila, în abataj, cã „minerii stau mai mult sub pãmânt si, când ies la pensie, mai stau vreo 5 ani la luminã si apoi se întorc din nou”. „În România, cultura poate sã domine orice altã laturã si, prin culturã, cred cã putem sã ne schimbãm orice fel de mentalitate, fatã de cei care, timp de 27 de ani, poartã o povarã din cauza unor oameni care atunci au distrus întreaga fatã a minerilor. În film, ati vãzut doar o parte din riscurile pe care le trãiesc minerii din România si de la noi din Valea Jiului”, a sustinut Cãtãlin Cenusã, care a tinut sã transmitã condoleante familiilor celor peste 56 de mineri pe care doar el i-a cunoscut si care si-au pierdut viata din anii 90, pânã în 2015, când a plecat de la Petrila. Filmul îl are în rolul principal pe artistul Ion Barbu, care a luptat sã schimbe soarte minei Petrila si sã creeze acolo un univers cultural. Cât a reusit, ce piedici a întâmpinat si cum s-a închis ultimul abataj, sub brigada lui Cenusã sunt momentele surprinse de Andrei Dãscãlescu în documentarul pe care la realizat timp de 4 ani la Petrila. Acolo l-am gãsit de nenumãrate ori, în salopete, cu o cascã de miner în cap, încercând sã ia pulsul minei, pânã la ultima bãtaie. Premiul, însã, l-a dedicat celor ce trudesc sub pãmânt, pentru cã Andrei este cetãtean de onoare al orasului Petrila.
Diana Mitrache