Înfiintarea de cabinete medicale scolare cade în sarcina administratiilor locale. Cel putin asta sustin reprezentantii Ministerului Educatiei. La Petrosani functioneazã douã cabinete medicale scolare.
“Încã din anul 2000, autoritãtile locale, conform legii, sunt administratorii clãdirilor si terenurilor în care îsi desfãsoarã activitatea institutiile de învãtãmânt preuniversitar de stat. în calitate de administratori, autoritãtile locale, pe raza cãrora sunt amplasate unitãtile de învãtãmânt au obligatia sã ia toate mãsurile pentru ca activitatea instructiv-educativã sã se desfãsoare în bune conditii, prin repararea, reabilitarea si dotarea imobilelor”, aratã oficialii Ministerului Educatiei. Existã un protocol semnat între Ministerul Dezvoltãrii si Ministerul Educatiei în ceea ce priveste îmbunãtãtirea conditiilor din unitãtile respective.
“Ministerul Educatiei Nationale, pentru realizarea lucrãrilor de investitii de la unitãtile de învãtãmânt preuniversitar de stat si în vederea îmbunãtãtirii conditiilor din aceste unitãti, inclusive pentru înfiintarea si/sau dotarea cabinetelor pentru medicinã scolarã si sportivã, a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Dezvoltãrii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, autoritatea desemnatã sã coordoneze Programul National de Dezvoltare Localã (…). În conformitate cu prevederile acestui protocol, ministerul acordã sprijin MDRAPFE în ceea ce priveste identificarea problemelor de naturã investitionalã cu care se confruntã unitãtile de învãtãmânt preuniversitar.
În acest sens, Ministerul Educatiei Nationale colecteazã, cu ajutorul aplicatiei informatice SIIIR, datele privind baza materialã a unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar”, mai aratã oficialii ministerului de resort. La începutul acestui an, Consiliul Local al municipiului Petrosani a aprobat încheierea unor contracte de servicii de asistentã medicalã scolarã cu medicii de familie, pentru unitãtile de învãtãmânt în care nu existã cabinete medicale scolare. Serviciile si activitãtile de asistentã medicalã comunitarã sunt asigurate de cãtre asistentul medical comunitar si mediatorul sanitar. Conform legilor în vigoare, asistenta medicalã si de medicinã dentarã acordatã prescolarilor si elevilor pe toatã perioada în care se aflã în unitãtile de învãtãmânt se asigurã în cabinetele medicale si de medicinã dentarã din scoli si grãdinite. La Petrosani niciuna din unitãtile de învãtãmânt nu are cabinet medical stomatologic. Aceleasi legi prevãd cã “acolo unde nu existã cabinete medicale si de medicinã dentarã în grãdinite si scoli, asistenta medicalã se poate realiza de medicii de familie si medicii dentisti”.
Monika BACIU