Sindicatul Solidaritatea Hunedoreanã cere Judecãtoriei Petrosani sã constate dacã Sindicatul Muntele este sau nu este reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara. Darius Câmpean, presedintele executiv al Sindicatului Muntele sustine cã sindicatul pe care îl conduce reprezintã peste 51% din mineri si energeticieni.

“Reprezentativitatea Sindicatului Muntele este datã de o hotãrâre judecãtoreascã. Tot instanta de judecatã va hotãrî dacã suntem sau nu reprezentativi. Noi în momentul de fatã suntem reprezentativi”,  a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele. Mai mult decât atât, Darius Câmpean îl acuzã pe Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoreanã de trãdare.  “Din pãcate, reprezentativitatea este contestatã de un trãdãtor, care a fost ridicat de Sindicatul Muntele, care a ajuns secretar pe probleme de huilã în Federatia Nationalã Mine Energie datoritã votului colegilor din Sindicatul Muntele si care a trãdat Sindicatul Muntele plecând din el dupã ce si-a atins acest obiectiv”, a mai completat Darius Câmpean.  Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoreanã, sustine cã declicul a intervenit în momentul în care cei de la Sindicatul Muntele au semnat pentru închiderea unitãtilor miniere. Acela a fost momentul care a dus la separarea drumurilor.

“Ei nu mai au numãrul de membri necesari. Nu am contestat pânã acum pentru cã aveam demersuri comune. Am bãtut Bucurestiul alãturi de ei si am sustinut patru mine si trei grupuri energetice. În momentul în care au semnat pentru închiderea celor douã exploatãri miniere, semnatã alãturi de Meridian, de acolo interesele membrilor au devenit divergente. Noi avem nevoie de toate patru minele ca sã functioneze si Mintia, iar pe ei îi intereseazã ajutorul de stat si plãtile compensatorii si mai au o problemã. Nu au negociat plãtile compensatorii. Au semnat, iar acum încearcã sã le negocieze”, a declarat Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoreanã.

1-1

Trãdarea este invocatã de cei de la Sindicatul Muntele în cazul lui Cristian Istoc. Acesta sustine la rândul sãu cã pentru a ajunge secretar pe probleme de huilã în cadrul FNME a avut suportul tuturor sindicatelor afiliate.“Este propunerea Sindicatului Muntele de la vremea respectivã sã înfiintãm un post de vicepresedinte sI nu au vrut sã îl ocupe ei din biroul executiv. Atunci l-am ocupat eu si votul este al tuturor sindicatelor, cei de la Uraniu, Cernavodã, Gorj…”, a mai subliniat Cristian Istoc. Dosarul în care este contestatã reprezentativitatea Sindicatului Muntele a fost înregistrat la Judecãtoria Petrosani, însã deocamdatã nu a fost stabilit un prim termen de judecatã.

Monika BACIU