Îsi aleg drumul în viatã, la final de liceu

Elevii din clasele a XII-a de la Colegiul Economic Hermes au început examenele, prin care obtin certificatele de calificare, iar unii au vise mari. Sperã sã devinã adevãrati maestri bucãtari, cofetari, sau economisti cu acte în regulã.  Competentele profesionale le asigurã exact ceea ce ei doresc si acum spun cã o astfel de diplomã le este de mare ajutor, dupã ce au terminat clasa a XII-a.

„Examenul de calificare profesionalã, pentru mine, a însemnat foarte mult, pentru cã, acest atestat îmi dã posibilitatea sã merg mai departe si sã îmi caut un loc de muncã. Pot intra liber pe piata muncii, deja si mi se pare foarte ok, având în vedere  cã la acest liceu am fost calificatã de pe bãncile scolii. Vreau sã merg mai departe la facultate, tot pe profil economic, finante -bãnci”, a spus o absolventã care luni dimineatã îsi sustinea proba de competentã profesionalã, pe profilul pe care a terminat liceul. Nu numai cã obtin un certificat recunoscut pe piata muncii, dar au si planuri mãrete în viitor. Unul dintre elevii Colegiului Economic din Petrosani spune chiar cã se viseazã master chef si poate cã asa va fi. „Merg mai departe cu un proiect tot din scoalã si le multumesc profesorilor cã m-au înscris. Este vorba despre un curs de bucãtar profesionist în Franta. Mã vãd master chef, da. Am început sã fac mâncare acasã, mã descurc, îmi place si vreau sã învãt si mai mult, iar acum acesta este visul meu, dupã liceu. Mai ales cã am si acest certificat de competente”, a spus un alt elev, care luni a sustinut aceleasi competente profesionale, într-un scurt film în care a vorbit despre pasiunea sa.

Competentele profesionale sunt un examen absolut important, care le dã sansa sã îsi gãseascã un loc de muncã, iar la examenul final s-au pregãtit foarte bine.

„Sunt plãcut impresionatã de prestatia lor. Chiar dacã au emotii, cã sunt inerente, au stiut foarte bine sã îsi prezinte sintetizat informatiile pe care le-au tratat cu lux de amãnunte în proiectele de atestat, pe care le-au lucrat în semestrul al II-lea al acestui an scolar. Faptul cã au putut sã prezinte sintetic, la obiect, concret, aceste informatii, este îmbucurãtor, deoarece, în anii anteriori, aveam uneori neplãcuta surprizã de a vedea cã unii îsi proiectau doar lucrarea, citeau de pe ecran, ceea ce acum nu s-a mai întâmplat”, a spus si Rodica Pascal, presedinta Comisiei de examinare. La Colegiul Economic Hermes au început de luni examenele de atestare a competentelor profesionale, nivelul IV, iar absolventii din clasele terminale le sustin pentru a obtine un certificat de competente. Cu acesta, ei pot intra direct pe piata muncii si au o calificare,fie cã sunt contabili, economisti, sau bucãtari.

Diana Mitrache

Advertisements