O femeie din Petrosani a castigat la CEDO un proces ce pune statul roman la plata. Este vorba despre sotia fostului lider sindical Nicolae Camarasescu, care s-a plans de violente domestice, insa, nimeni nu a facut nimic. Seful Politiei, Aurel Buruiana spune acum ca decizia unei instante nu poate fi comentata, iar deocamdata, dosarul nu a fost studiat. „Noi nu putem comenta o decizie a unui for european”, a fost declaratia comandantului Aurel Buruiana de la Politia din Petrosani.
In perioada mentionata in dosarul cu pricina, respectiv anul 2007, actualul comandant nu era la Petrosani si nici nu a avut acces la acest dosar.
Romania a fost amendata de CEDO cu 9.800 de euro pentru ca un barbat din Petrosani, Nicolae Camarasescu, fost ofiter de securitate, membru marcant al primei Mineriade, nu a fost pedepsit pentru faptele de violenta impotriva sotiei sale. Asta, desi femeia s-a plans in mai multe randuri.
CEDO a constatat incalcarea articolului 3 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului referitor la interzicerea tratamentelor inumane sau degradante, apreciind ca autoritatile din Romania nu au protejat-o pe reclamanta intr-o maniera adecvata in fata violentei domestice. Curtea a constatat si incalcarea articolului 14, referitor la interzicerea discriminarii, intrucat violenta in acest caz era bazata pe criteriu de gen.
Femeia, Angelica Balsan, din Petrosani a fost casatorita din 1979 si a acuzat faptul ca sotul ei s-a comportat violent fata de ea si de copii, pana in 2008 cand s-a pronuntat divortul celor doi. Femeia ar fi fost agresata de opt ori si ar fi suferit lovituri despre care documentele medicale arata ca necesita intre doua si zece zile de ingrijiri medicale.
Judecatorii CEDO au stabilit ca, in tot acest timp, autoritatile „nu au apreciat gravitatea si amploarea problemei violentelor familiale in Romania si ca actiunile ar reflecta o atitudine discriminatorie fata de reclamanta, in calitatea de femeie”.
Violente sunt si acum
Politistii din Petrosani spun ca, ori de cate ori ajunge o victima la ei, acestia isi fac datoria si recunosc ca au avut astfel de situatii chiar si in ultimele luni. Victimele sunt tinute la sediul politiei, ori transportate la spital, insa, un centru de protectie nu exista.
De la inceputul acestui an, nu mai putin de 16 victime ale violentelor domestice au cerut ajutor. 4 dintre ele, insa, au cerut sa nu li se faca dosar penal celor care i-au agresat, asa incat sunt doar 12 dosare de violenta domestica inregistrate. Cei mai multi sunt soti si sotie, insa sunt si 4 situatii in care reclamantii sunt concubini,
Si daca va imaginati ca sunt doar femei agresate, atunci aflati ca exista si un barbat care a reclamat ca sotia il abuzeaza, dar nu a cerut sa i se intocmeasca dosar penal, pentru ca faptele se petrec doar cand sotul bea prea mult.
Diana Mitrache