Elena Udrea a fost trimisã în judecatã într-un nou dosar. Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, mai multe persoane au fost trimise în judecatã pentru finantarea campaniei electorale a lui Traian Bãsescu din anul 2009.
Dosarul “schiat” pentru prezidentiale
Dosarul în care Elena Udrea a fost trimisã în judecatã are ramificatii cu programul “Schi în România”. În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni de coruptie, delapidare si evaziune fiscalã care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electoralã. Legãtura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegalã si prestatorii de servicii legate de campanie era realizatã de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidati si, din aceastã pozitie, coordona atât achizitiile de servicii de campanie, cât si persoanele care au actionat ca intermediari pentru plãtile realizate, astfel încât sumele de bani sã ajungã la societãtile prestatoare. Remiterea foloaselor infractionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradalã, tipãrire de afise, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole si prestarea de servicii de consultantã.
“În perioada octombrie – noiembrie 2009, inculpata Udrea Elena Gabriela, care îndeplinea functia de ministru al Dezvoltãrii Regionale si Turismului, l-a determinat pe inculpatul Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului, sã cearã si sã primeascã suma de 918.864 lei de la reprezentantul unei societãti comerciale (om de afaceri), în schimbul asigurãrii plãtii unor contracte pe care societatea respectivã le avea în derulare. Contractele, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, fuseserã încheiate cu autoritãti locale finantate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile si telegondole, în cadrul programului “Schi în România”. În cadrul acestui program, decontarea cheltuielilor efectuate de societãtile comerciale depindea de deciziile ministrului care stabilea prioritatea plãtilor. În conditiile în care nu existau reguli scrise, general aplicabile, care sã stabileascã criteriile de prioritizare si existau diferente semnificative între finantarea unor proiecte similare, societãtile care executau lucrãri depindeau de deciziile inculpatei Udrea Elena Gabriela. Întârzierile la decontare puteau atrage incapacitatea de platã a societãtilor, în conditiile în care sumele avansate proveneau din credite bancare. Astfel, Udrea Elena Gabriela i-a indicat inculpatului Nastasia Gheorghe atât suma pe care urma sã o solicite de la reprezentantul societãtii comerciale în schimbul asigurãrii finantãrii ce urma sã fie aprobatã de cãtre minister în contul unor lucrãri deja executate de societate, cât si denumirea firmei cãtre care urma sã se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei).
În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat în contul firmei indicate, în douã transe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, desi societãtile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie nationalã de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale”, aratã rechizitoriul DNA.
În acelasi dosar au mai fost trimisi în judecatã Gheorghe,la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Turismului, pentru sãvârsirea infractiunii de luare de mitã, Tarhon Victor, la data faptei presedintele Consiliului Judetean Tulcea, pentru sãvârsirea infractiunii de luare de mitã, Bãsescu Ioana, notar public, fiica presedintelui României în functie la acel moment, pentru sãvârsirea infractiunilor de instigare la delapidare, instigare la spãlarea banilor (2 fapte), Wagner Ioan Silviu, la data faptei director general al unei societãti comerciale cu capital majoritar de stat, pentru sãvârsirea infractiunii de delapidare. De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecatã, în stare de libertate, a inculpatului Andronic Dan – Cãtãlin, pentru sãvârsirea infractiunilor de mãrturie mincinoasã, favorizarea fãptuitorului.
În acest dosar, Elena Udrea este acuzatã de douã fapte de instigare la luare de mitã si cinci fapte de spãlare a banilor.
Schi în România, fapte penale si în Straja
Programul Schi în România a avut si incidente penale. Potrivit DNÃ, firma lui Gãrdean a finantat cu 3 milioane de lei Gala Bute, la cererea fostului secretar general al MDRT Gheorghe Nastasia, care i-a promis cã va facilita aprobarea finantãrilor pentru lucrãrile executate de Termogaz Company în cadrul programului „Schi pentru România”, potrivit DNA.
Proiectele turistice din Valea Jiului, asteaptã
Proiectele de dezvoltare a domeniilor schiabile din Valea Jiului asteaptã finantare de ani buni. Banii care ar fi fost necesari pentru realizarea investitiilor au ajuns în campaniile electorale. Oficialii Ministerului Turismului aratã cã pentru proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng s-au alocat putin peste 26 de milioane de lei din cele peste 350 de milioane necesare finantãrii proiectului. Lucrãrile din cadrul proiectului “Schi în România, municipiul Petrosani” au început în anul 2009. Investitia viza „amenajare 17 pârtii de schi, telegondolã, 6 telescaune, 1 teleschi, 2 bazine acumulare apã, instalatie zãpadã artificialã, fun park, park snow bord, racord utilitãti, parcare auto, clãdiri multifunctionale”. Ministerul Turismului aratã cã în decursul celor opt ani s-au alocat nici 10% din necesarul de fonduri.
“Valoarea totalã a contractelor de lucrãri: 351.782.000 lei. Plãti buget de stat: 26.451.000 lei. Stadiu: constructie telescaun TS3 finalizatã, finalizatã partial instalatia de zãpadã artificialã (retele de presiune, montare tubulaturi, cabluri de alimentare si actionare, montare cãmine hidranti, bazin de apã cu capacitatea de 5000 mc+ statia de pompare SP 200, tunuri de zãpadã) si garaj ratrak + spatii administrative, amenajare partialã pârtii”, aratã documentele Ministerului Turismului. Mai mult decât atât, telescaunul TS 3 a fost realizat prin fortele proprii ale administratiei locale de la Petrosani care a contractat un credit în valoare de 13 milioane de lei pentru a finanta obiectivul de investitii.
Straja – 36 de milioane din peste 200 de milioane
Situatia este similarã si în ceea ce priveste statiunea montanã Straja. Aici lucrãrile au demarat în anul 2011 în cadrul proiectului “Schi în România, statiunea Straja”. Obiectivele proiectului constau în realizarea unei telegondole, amenajare 7 pârtii existente, 3 telescaune, 1 teleschi, realizare 7 pârtii noi, 6 ratrakuri si garaj cu dotãri necesare service, centre servicii turistice, jandarmerie, motocositoare pentru întretinerea pârtiilor în perioada de varã urmare a înierbãrii acestora, sistem ticketing cu 4 puncte de vânzare a cardurilor, terminal acces, unitate de control, drumuri acces, douã parcãri, utilitãti, fun-park iarnã, park snowboard, fun-park varã, instalatie zãpadã artificialã: lac de acumulare cu retele de captare apã pentru lac, 20 masini de producere a zãpezii artificiale, sistematizare si semnalizare trasee turistice (10 trasee montane). Si în Straja mai sunt multe de fãcut, potrivit documentelor Ministerului Turismului. “Valoarea totalã a contractelor de lucrãri: 200.503.000 lei. Plãti de la bugetul de stat: 36.977.000 lei. Stadiu: instalatia de zãpadã artificialã finalizatã, amenajare pârtii finalizare, instalatia de energie electricã finalizatã, constructie telescaun TS3 finalizat, constructie telegondolã finalizatã, pasarela care face legãtura între pârtia 3 si pârtia 4 – realizatã în proportie de 75%”, aratã Ministerul Turismului. Din cele peste 600 de milioane necesare pentru realizarea celor trei proiecte de investitii au fost alocati în opt ani circa 100 de milioane de lei.
Monika BACIU