Reprezentantii Ministerului Mediului vor veni, sãptãmâna viitoare, în Valea Jiului pentru a vedea care este stadiul de implementare al proiectului care vizeazã extinderea si reabilitarea infrastructurii de apã si apã uzatã în Valea Jiului, precum si care sunt investitiile cuprinse în partea a doua a programului, pentru care discutiile în vederea finantãrii sunt avansate.
Operatorul de apã din Valea Jiului este singurul din tarã pentru care contributia proprie este de zero lei la implementarea proiectului „Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apã si apã uzatã în judetul Hunedoara (Valea Jiului)”.
Valoarea totalã a proiectului este de 168,5 milioane de lei fãrã TVA, din care 165,13milioane de lei reprezintã grantul acordat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu, iar diferenta vine de la bugetele locale ale localitãtilor din Valea Jiului. Costel Avram, directorul SC ApaServ Valea Jiului SA, spune cã „Apa Serv este singurul operator din România a cãrui contributie la un proiect de asemenea anvergurã este zero. Acest lucru se datoreazã situatiei sociale din Valea Jiului”. Proiectul a demarat în luna martie a anului 2011 si se finalizeazã în 2015. Conform proiectului, în Petrosani retelele de apã vor fi extinse cu 9,6 kilometri, iar cele de canalizare cu 23,5 kilometri.
La Petrila pentru retelele de apã extinderea va fi de 5,1 kilometri, iar la cele de canalizare 16, 5 kilometri, la Aninoasa 4,3 kilometri – apã, respectiv 7,18 kilometri canalizare, în timp ce la Vulcan retelele vor fi extinse cu 8,8 kilometri, respectiv 15, 19 kilometri la canalizare. De asemenea, statiile de tratare a apelor uzate de pe Jiet si valea de Pesti vor fi reabilitate, dupã 15 ani în care nu s-a mai intervenit asupra lor, iar cea de la Dãnutoni va fi extinsã.
Carmen Cosman